• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ПРИПАДНИЦИ ГАРДЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ОД ДАНАС У МОСКВИ; Николић разговарао са Путином и Оландом
Прочитај ми чланак

ПРИПАДНИЦИ ГАРДЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ОД ДАНАС У МОСКВИ; Николић разговарао са Путином и Оландом

0
srpski gardisti nikolic putin_res

Фото: Војска Србије, Фонет/Ап

Припадници Гарде Војске Србије данас ће отпутовати за Москву где ће 9. маја учествовати на војној паради поводом обелезавања Дана победе над фашизмом. Свечани испраћај ће бити организован на аеродрому Батајаница а предвидјено је да се припадницима те елитне јединице обрати амбасадор Русије Александар Чепурин, најавила је данас руска амбасада.

Чепурин је раније изразио чекивање да ће парада 9. маја у Москви бити импресивнија од до сада одржаних, као и задовољство што ће и Србија учествовати на обележавању Дана победе над фашизмом.

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је претходно да ће на војој паради у Москви 9.маја, поводом Дана победе над фашизмом, учествовати јединица Гарде.

Гашић је рекао новинарима да је Гарда једна од најобученијих јединица, „којој нису потребне неке специјалне и посебне припреме“.

Припадници Војске Србије учествују на „Паради победника“ у Москви на основу одлуке председник Србије Томислав Николић, саопштено је почетком априла из Министарства одбране Србије.

Парада победника

Војска Србије ће учествовати на „Паради победника“ на основу позива министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, поводом обележавања 70. годишњице Победе совјетског народа у Великом отаџбинском рату од 1941. до 1945. године, пише у саопштењу.
Београдска „Политика“ објавила је недавно и да су припреме српских војника за учешће на паради у Москви у пуном јеку и да 73 младића и две девојке којима је поверена ова мисија увелико увежбавају марширање Црвеним тргом.

Начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) Љубиша Диковић присуствовао је синоћ последњим припремама припадника Гарде ВС који ће учествовати на војној паради у Москви, 9. маја, поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Како је саопштило министарство одбране, Диковић је том приликом изразио задовољство степеном припремљености гардиста који ће представљати српску војску на московском Црвеном тргу.

„Две недеље које ћете провести у престоници Русије искористите како бисте своју форму довели до савршенства. На вама је да оправдате част која вам је указана јер вам многи данас завиде и радо би били на вашем месту“, казао је Диковић.

Он је припадницима Гарде ВС пожелео срећан пут у Москву и изразио уверење да ће „и овај пут постављен задатак испунити на највишем могућем нивоу“.

Командант Гарде Миломир Тодоровић оценио је да су досадашње припреме текле према плану и да је Гарда спремна за московску параду.

Поред 75 припадника Војске Србије, у дефилеу параде у Москви учествоваће и око 15.000 руских војника као и подешелони из више земаља које су учествовале у антифашистичкој борби.

Национални ешелон Војске Србије наступиће на паради у Москви у плавој гардијској униформи и носиће полуаутоматску пушку М55/66, што је униформа и наоружање са којим гардијски строј дочекује највише домаће и стране државнике.

Војска Србије је у новијој историји учествовала на парадама у Либији и Француској, а у Русији ће Гарда ВС први пут и у свету показати две жене у свом строју.

Осим 75 гардиста, у Русију ће отпутовати по један припадник Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Команде за обуку на челу са командантом Гардијског батаљона Владимиром Вукајловићем.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун планира да присуствује у Москви свечаностима поводом обиљежавања 70 година од победе Совјетског Савеза у Другом светском рату, саопштио је извор из УН.

„Одлазак у Москву планиран је 8. маја. Генерални секретар УН у Русији ће учествовати свечаним догађајима, а повратак из Русије планиран је 11. маја“, саопштио је извор из УН.

tomislav-nikolic-vladimir-putin-jermenija

Фото: Фонет/Ап

Николић разговарао са Путином и Оландом

Шеф државе искористио је прилику да се на маргинама стогодишњице страдања Јермена састане с руским колегом.

Председник Србије Томислав Николић седео је јуче на обележавању стогодишњице погрома над Јерменима раме уз раме с руским колегом Владимиром Путином, с којим је разменио и неколико реченица на маргинама тог догађаја.

Николић је имао одвојени састанак и с председником Француске Франсоа Оландом.

Цитирао папу

Председник Николић је рекао да су јерменске жртве „трајна опомена за живе“.
– Нико их не сме заборавити, посебно данас кад, према речима папе Фрање, тече „трећи светски рат на парче“ – рекао је Николић.

– Председници Србије и Русије, којима је ово шести сусрет, у дугом и срдачном разговору разматрали су напредак заједничких пројеката – наводи се у саопштењу и додаје:- Они су разговарали и о перспективи будуће сарадње између српских и руских компанија, као и о заједничком обележавању Дана победе над фашизмом 9. маја у Москви.

Са Оландом је било речи о напретку Србије на путу европских интеграција.- Два председника су се сложила да је Србија предузела значајне и храбре кораке ка реформи свог система и да одлучно иде путем ка пуноправном чланству у ЕУ. Николић је истакао да би ЕУ могла као знак добре воље ускоро да отвори Србији нова поглавља како би је охрабрила за све што је предузела досад – пише у саопштењу.

Николић је на обележавању годишњице масакра над Јерменима поручио да та трагедија опомиње све и да Србија због својих жртава може одлично да разуме јерменско страдање.

– Дошао сам у Јереван да се у име српског народа поклоним жртвама страшне трагедије јерменског народа током првог великог светског рата у 20. веку. Ако ико може да разуме и осети несрећу библијских размера која се 1915. године обрушила на Јермене у Османском царству, као и њене трајне и незалечиве последице, онда је то српски народ, онда је то Србија – рекао је Николић.Извор: Бета, Политика, Курир