Прочитај ми чланак

МИТИНГ ДС: Хиљаде људи узвикују „Нећемо фашизам и депресију“!

0

604125_ds-dolazak-i-pocetak250415foto-d-milenkovic-0153_ff

Више хиљада присталица ДС окупило се на на митингу на Тргу републике. Митинг „Осветлимо Србију“ заказан је за 17 часова, а након њега планирана је шетња до Владе.

Како јавља репортер Б92, атмосфера је мирна, присталице демократске странке испуниле су простор између Кнез Михајлове, Коларчеве и Народног позоришта, а није приметно појачано присуство полиције. На митинг су осим Београђана, дошли и људи из више градова Србије, што се види и по транспарентима.

Председник ДС Бојан Пајтић на почетку говора позвао је окупљене да минутом ћутања одају почаст погинулима у хеликоптерској несрећи.

Уживо

 

– Данас имамо апсолутно најгоре економске показатеље у региону. Мука нам је да слушамо да за сваку муку бива оптужена ДС. Нећемо то више да трпимо – рекао је Пајтић.

– Сиротиња се кажњава, а тајкуни награђују, пензионерима се отима, а ботовима даје, земљу отимају фармерима, а дају бедуинима, све је више обећања, а све мање резултата – изјавио је Пајтић.

Митинг је почео говором Бранислава Лечића, који је прочитао „Писмо тати“:

– Докле ћемо да васпитавамо власт која неће постати сервис грађана. Хајде, тата, мало одмори. Мораћеш да учиш – рекао је Лечић у ироничном интонираном писму.

Након Лечића, окупљенима се обратио глумац Вујадин Милошевић, који је добио токаз у позоришту „Зоран Радмиловић“ у Зајечару због песме против градских власти.

– Устани, Србијо, не пристај на фишизам и репресију – рекао је он.

Осим демократа, на митингу су и бивши функционери ДС – лидер Заједно за Србију Душан Петровић и председник Нове странке Зоран Живковић.

– Важно је да Србији пошаљемо поруку да можемо да се договоримо. Две ствари нису спорне: Да што пре постанемо део Европе, а друга је да смо опозиција влади Александра Вучића – рекао је он.

„Овде сам данас да бисмо направили мали договор између различитих странка, који је мали корак ка великом договору са грађанима Србије, договору да Србија мора да буде слободна земље и да без праве слободе нема доброг живота“, рекао је Петровић.

Живковић је рекао да је „на Тргу слободе поново српска елита и поштена Србија“, који представљају нову енергију.

„Тога се Вучић највише плаши“, рекао је Живковић.

Он је навео да премијер Србије „већ три године игра руски рулет, али са главама грађана“ и позвао га на одговорност због пада хеликоптера, новог одлива мозгова и страдалих у мајским поплавама.

На Тргу је постављена бина, а са разгласа су се пре почетка митинга чуле песме које су и ранијих година обележавале протесте демократа, као што су „Флојд“, „Бандо црвена“, „Слобода-не“, а све време се чују и пиштаљке. За разлику од ранијих година, нема много транспарената већ се углавном виде заставе у бојама ДС-а.

Пола сата пре очекиваног почетка митинга, на Тргу се већ окупило 6-7 хиљада грађана, а аутобуси са присталицама опозиције и даље пристижу.

Око бине окупило се неколико стотина грађана са заставама ДС и пиштаљкама. Ту су и функционери ДС Драган Шутановац, Александра Јерков, Балша Божовић.

Пола сата пре очекиваног почетка митинга, на Тргу се већ окупило неколико хиљада грађана, а аутобуси са присталицама опозиције и даље пристижу.

Међу окупљенима може да се види и редитељ Радош Бајић.

– Без дијалога нема будућности Србије. Разлог је да се власти пошаље порука да не буду бахати и осиони. Ово је моја подршка другачијем мишљењу и толеранцији. Залажем се за консензус. Није тачно да код оних који врше власт нема добрих људи и идеја. Али морају одстранити надменост и бахатост. Свуда је нормално да власт и опозиција сарађују о националним интересима – рекао је Бајић додајући да није члан ДС, али да је дошао као грађанин и деда.

Функционери Демократске странке, гости и пријатељи ће у 16.45 часова кренути заједно из просторија Градског одбора ДС на Теразијама.

Планирано је да се окупљенима обрате лидери опозиционих партија: ДС, Заједно за Србију, Нове странке и Социјалдемократске уније, као и јавне личности које их подржавају.

Председник ДС Бојан Пајтић је, најављујући скуп, рекао да су због лоше Владе, Србији потребни ванредни избори и да је данашњи митинг корак у том правцу.

Присталице и чланови опозиционих странака из унутрашњости такође су најавили организовани долазак у Београд.

Протестна шетња ће се одржати након скупа и ићи ће улицама: Коларчевом, Теразијама, Трг Николе Пашића, Кнеза Милоша и завршиће се испред зграде Владе у Немањиној где ће окупљени грађани оставити поруке Влади Републике Србије.

Tanjug