Прочитај ми чланак

КОСОВО У ЕУ – хвала Бриселу на томе

0
Фото: © Flickr/ Bobby Hidy/Kosovo Future Maker

Фото: © Flickr/ Bobby Hidy/Kosovo Future Maker

Косовски Албанци ће се силно обрадовати: представник ЕУ у Приштини, Самјуел Жбогар изјавио је како треба да очекују скоро формулисање Споразума о стабилизацији и придруживању.После тога, Споразум би био достављен свим земљама чланицама на дискусију. Тиме би почело стварање првих уговорних односа између лажне државе Косово и ЕУ.

Само дан пре Жбогара, нешто слично је рекла и посланица у Европском парламенту, Урлике Луначек, која је иначе задужена да прати развој ситуације на Космету. Ова госпођа се прославила већим бројем изјава, међу којима је посебно одјекнула последња, којом је поручила Србији да треба да укине пресуду против Хашима Тачија и тако реши питање његовог доласка у Београд. Тако се ЕУ залаже за владавину закона и независност судске гране власти!

У овом тренутку не знамо како ће која од чланица ЕУ реаговати на питање потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању са тзв. Републиком Косово. То ће се видети тек наредних месеци. Међутим, видимо да ЕУ наставља своју политику гашења пожара бензином.

Нити један посао који је ЕУ преузела на Косову 2008. кроз мисију ЕУЛЕКС до данас није завршила. Иза ЕУ у Приштини остају само афере, пуно корупције и мало резултата.

И како ће сада то ЕУ да реши?

Тако што ће потписати ССП са косметским Албанцима. Уместо да се проблеми реше, они се сакривају. Као и у случају Србије, Македоније, БиХ и Црне Горе.

Зато балканске државе настављају да живе као земље без решења. Са пуно обећања која добијају од ЕУ, али без конкретних решења. Зато је и Балкан данас најбесперспективније подручје у Европи.

На Балкану више нико неће да живи. Сви одавде хоће да побегну. Хвала ЕУ на томе. И хвала јој што ће бити још горе. Јер, због оваквог понашања ЕУ се уопште не поставља питање да ли ће на Балкану доћи до новог великог пуцања, већ: када ће се то десити.

Извор: fsksrb.ru