Прочитај ми чланак

Немачки амбасадор хвали послушну Србију и њену послушну владу

0

vilhem (1)

СРБИЈА jе на одличном путу, рекао jе Танјугу амбасадор Немачке у Београду Хаjнц Вилхелм, сумираjући учинак владе премиjера Aлександра Вучића у претходних годину дана.

„Нова српска влада jе усвоjила важне реформске законе, закон о медиjима, о раду, убрзала jе издавање грађевинских дозвола. Tо су све важне мере коjе ће, надам се, ускоро да делуjу тако да ће подстаћи и привреду, те допринети стварању нових радних места“, рекао jе амбасадор Вилхелм.

Oн jе, говорећи о политичким процесима, подсетио да jе настављен диjалог са Приштином, коjи jе дуго био у прекиду.

Tакође jе указао на процес „Западни Балкан 6“, коjи jе покренут конференциjом у Берлину прошле године, а у оквиру коjег jе ове недеље у Бриселу одржан састанак премиjера земаља региона.

„Tа сарадња у региону, политичка и економска, посебно на плану инфраструктуре, веома jе важна“, подвукао jе немачки дипломата, и подсетио да jе прошле године у Београду боравио албански премиjер Eди Рама.

„Tо све jе позитиван развоj, коjи се губи из вида ако се само дневно сагледава, али, свеукупно гледано, он показуjе да jе Србиjа на одличном путу“, констатовао jе амбасадор Вилхелм.

Према његовим речима, одлична jе током протеклих 12 месеци била и сарадња Србиjе и Немачке. Вилхелм jе указао на посете немачког вицеканцелара и министра финансиjа, те министра пољопривреде Београду, али и на посету премиjера Вучића Берлину, где га jе примила и канцеларка Aнгела Mеркел, као и на предстоjећи долазак шефа немачке дипломатиjе Франка-Валтера Штаjнмаjера у Београд.

„Tо све показуjе да су односи jако добри. У економскоj области, трговинска размена jе порасла за шест одсто“, подвукао jе Вилхелм, изразивши наду да ће бити jош инвестициjа из Немачке у Србиjу.

„И за немачко-српске односе то jе била добра година“, констатовао jе он.

Упитан коjе изазове очекуjе у даљем периоду, Вилхелм jе изразио уверење да ће они бити пре свега у економиjи, што jе и тежиште владе премиjера Вучића.

Према његовим речима, реформски закони би требало да почну да делуjу, да допринесу већем запошљавању грађана и подстицању привреде.

За то су, како jе рекао, важне стране инвестициjе, али и да српски држављани, пре свега млади, осниваjу сопствена предузећа.

„Привреда ће сигурно бити главни приоритет и надам се да ће бити подстакнута“, додао jе Вилхелм.

Што се тиче диjалога са Приштином, он ће, каже, засигурно бити настављен.

Важно jе и отварање преговора о првим поглављима са EУ, закључио jе немачки амбасадор.

 

Танјуг