Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВЕ РУКАВИЦЕ: Рами „очитао” буквицу, пред Мустафом био мањи од „црквеног” миша

0

rama vucic mustafa

Нема ничег неуверљивијег него када неко из Српске напредне странке велича Александра Вучића. Удвориштво у редовима СНС-а толико је изражено, да је просто немогуће иоле озбиљно схватити хвалоспеве које страначки активисти, чак и када наступају као државни функционери, износе на рачун свог лидера.

Али, хајде да за кратко сиђемо с памети и прихватимо као истиниту изјаву Марка Ђурића, директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију, о Вучићевом састанку са албанским премијером Едијем Рамом, у уторак 21. априла у Бриселу. Ђурић каже да се на састанку расправљало и о Раминим изјавама о неминовности уједињења „независног Косова“ са Албанијом:

„Оно што је председник Владе господин Вучић рекао у свом саопштењу када је Рама те чувене своје изјаве дао, председник Владе рекао је још много енергичније и одлучније на самом састанку“, тврди Ђурић.

„То је био један разговор, онако, без дипломатских рукавица, али и разговор у коме наша страна није наступила свађалачки већ усмерена ка решавању проблема, јер је и Србима и Албанцима у региону у интересу да имају нормалне односе. Управо такве изјаве оно су што нарушава наше односе и то је, без икакве длаке на језику, Рами у лице пренето. Мислим да је реакција друге стране била много мање темпераментна него у медијским наступима, а колико ми је премијер Вучић пренео, и у кратком тет-а-тет разговору, дакле очи у очи, када су само два премијера остала, слична је реакција са друге стране.“

Укратко речено, Вучић је, према Ђурићевом сведочењу, очитао буквицу Рами. Без рукавица.

Истог дана, такође у Бриселу, Александар Вучић је, опет са Ђурићем поред себе, имао састанак и са представницима „независног Косова“, такозваним премијером Едијем Мустафом и његовим замеником Хашимом Тачијем. Ти разговори трајали су око четири сата, али на њима Вучић изгледа – није скидао рукавице. Ни Мустафа ни Тачи, наиме, чак и према Вучићевом признању, нису нимало попустили у вези са фантомском Заједницом српских општина, коју је Вучићев кабинет одавно оценио као „суштинско питање за Србију“.

Па што је, побогу, Вучић скидао рукавице на погрешном састанку? Зар није било боље да са Рамом само спарингује, а да голим песницама крене на Мустафу и Тачија, са којима је водио далеко значајније преговоре него са Рамом? Што Мустафи и Тачију није очитао буквицу и натерао их на неки уступак, макар он био и по том питању Заједнице српских општина, од чије онолико најављиване спасоносне улоге за косметске Србе још увек нема ништа?

Свакако да је јако неуверљиво то премијерово као бајаги скидање рукавице, које се редовно дешава само кад нико, сем „непристрасних сведока“ попут самог Ђурића, не може да потврди његову истинитост. Али, напредњачка пропаганда није само провидна, већ и дубоко нелогична. Јер заиста, ако Вучић заиста може „скидањем рукавица“ да остварује тако чудесне дипломатске подухвате као што је преслишавање Едија Раме усред Брисела, што их онда не скида чешће, него Србија под његовом владавином трпи један међународни дебакл за другим?!

Извор: fsksrb.ru