Прочитај ми чланак

ЗВАНИЧНИ ИЗВЕШТАЈ РУСКОГ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА О Србији, Британији, Немачкој …

0

mip Rusije40

Руско Министарство спољних послова оценило је односе Русије и Србије у 2014. години као интензивне.

У годишњем извештају руског Министарства спољних послова се наводи да су у 2014. „руско-српски контакти били интензивни, а резултовали су посетом председника Русије Владимира Путина Београду 16. октобра 2014. поводом прославе 70. годишњице ослобађања српске престонице од нацистичке окупације“.

„Доследни став Србије да се не придружује увођењу санкција против Русије је омогућио значајно повећање извоза српских пољопривредних производа на руско тржиште“, истакло је руско Министарство, а пренела је агенција Тасс.

У извештају објављеном на сајту руског МСП се такође наводи да су односи Русије и неких чланица Европске уније и даље на прагматичном нивоу упркос санкцијама.

„Немачка је отворена према прагматичном дијалогу кад је реч о најважнијим државним питањима, упркос томе што се придружила инциијаторима оштре анти-руске политике у контексту украјинске кризе“, стоји у документу.

Кад је реч о Британији, догађаји у Украјини су резултовали практичним замрзавањем готово свих канала званичне билатералне сарадње са том земљом, навело је руско Министарство.

У извештају стоји и да, иако је ускладила своју политику са политиком ЕУ, Аустрија је и даље једна од противница дугорочног сукоба са Русијом и пооштравања санкција.

Извор: Танјуг