Прочитај ми чланак

АМЕРИКА Приштини прети Русијом!

0

Priština5c2_f

Амерички амбасадор за питања ратних злочина Стивен Рап казао је да ако окупаторско-шиптарска скупштина на Космету не буде формирала специјални суд за злочине ОВК, САД се неће супротставити намери да се суд формира под окриљем УН, што већ дуже време тражи Русија.

Рап је оценио да то не би било добро за будућност КосМета, и да је потребан кредибилан специјални суд који ће „очистити ваздух“.

Тачи може у Београд, али у затвор

У одговору Хашиму Тачију на захтев за долазак у Београд, Дејан Павићевић, официр за везу Београда у Приштини, написао је да против њега постоји правоснажна судска пресуда и да би, ако дође, био приведен. Тачи је 1997. у одсуству осуђен на 10 година затвора, а пресуду је у марту 1999. потврдио Врховни суд Србије. Омладински одбор за образовање опозвао је позив Тачију за учешће на конференцији у Београду због, како тврде, притисака и претњи.

Амбасадорка САД у Приштини Трејси Џејкобсон недавно је поручила да би у случају да окупаторско-шиптарски посланици не изгласају формирање суда, то значило крај пријатељства Вашингтона и Приштине.

Окупаторско-шиптарске власти би тиме избиле аргументе за даљу америчку подршку, а даља заштита би за дипломате из САД значила отварање и суочавање са последицама које за њих вишеструко превазилазе тему Космета.

Зато је Џејкобсонова поручила да ће у том случају САД бити немоћне да блокирају иницијативу Русије у вези тог питања – „које ће бити политички опасније по Косово“.

– Дозволите ми да будем јасна: ми смо, као САД, блокирали до сада покушаје Русије за оснивање Трибунала у оквиру СБ УН, али ако не успете у Скупштини Косова да донесете закон о специјалном суду, моја земља неће више блокирати тај процес – била је изричита Џејкобсонова.

О Специјалном суду би требало да се гласа у првој половини маја, а за то су, осим повратка Срба у посланичке клупе, потребни гласови две трећине посланика (јер се гласа о усвајању уставних амандмана), односно 81 од укупно 120, што значи и да би опозиција морала да гласа.

Недавно је Уставни суд у Приштини објавио да амандмани који се односе на формирање специјалног суда за ратне злочине нису противуставни.

У знак неслагања опозиција је на протестима у суботу део зграде Уставног суда обојила у црно и тражила оставку његовог председника Енвера Хасанија.

Извор: vesti-online