Прочитај ми чланак

САСТАНАК ВУЧИЋ – РАМА У БРИСЕЛУ: Србија финансира изградњу аутопута Ниш -Приштина -Драч

0

vucic rama

Премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама разговарали су у Бриселу о заједничким инфраструктурним пројектима.

Они су изразили спремност да две земље са инфраструктурним пројектима заједнички наступе на данашњем састанку председника влада Западнобалканске шесторке у Бриселу.

Како је саопштено из Владе Србије после сусрета Вучића и Раме у Бриселу, Вучић је истакао је да ће Србија инсистирати на финансијској подршци за изградњу пруге Београд – Подгорица – Скадар, као и аутопута Ниш – Приштина – Драч.

„Надам се да ће ЕУ имати разумевања за подршку земљама у региону“, истакао је Вучић и нагласио да би такви пројекти побољшали економску ситуацију у обе земље.

Рама је нагласио да је албанска страна спремна за почетак радова на овим пројектима и да би то био добар знак партнерског односа Србије и Албаније, наводи се у саопштењу.

„Као што су некада Французи и Немци почели да сарађују због будућности Европе, тако можемо и ми, због будућности Западног Балкана“, закључио је премијер Рама.

Састанак Западнобалканске шесторке одржава се данас у Бриселу под покровитељством комесара ЕУ за суседску политику и проширење Јоханеса Хана.

На састанку ће учествовати премијери Албаније, БиХ, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије.

Тај састанак, чији ће домаћини бити комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и европска комесарка за транспорт Виолета Булц, посвећен је интегрисању копненог, речног и ваздушног саобраћаја региона у заједничку европску мрежу, како би се отклонила „сива мрља“ на саобраћајној мапи Европе.

После тога предвиђено је да се премијер Србије, у одвојеним сусретима, састане са председником Савета ЕУ Доналдом Туском и комесаром за суседску политику Јоханесом Ханом.

У Бриселу ће бити одржана рунда дијалога Београда и Приштине под покровитељством високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

„Висока предсавница Федерика Могерини посредоваће на наредном састанку Београда и Приштине на високом нивоу“, наведено је у саопштењу из канцеларије Могеринијеве.

Како је наведено, на састанку ће бити размотрен напредак у примени до сада постигнутих договора и размењена мишљења о даљем току нормализације односа.

Косовски Срби очекују да се актуелизује најважнија тема за Србе, а то је формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Претходна рунда одржана је 9. фебруара и то после вишемесечног застоја, а тада је парафиран споразум о правосуђу.

У Бриселу је прошле недеље одржан припремни разговор за наредну рунду дијалога на којем је учествовао директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Он је после састанка изјавио да је својим саговорницима пренео жељу српског народа са КиМ да се Заједница српских општина што пре формира.

Ђурић је казао да је током разговора пренео дубоку забринутост Београда, али и српског народа на Косову, због погоршања безбедносне ситуације и низа озбиљних инцидената на северу Косова.

Он је предочио сарадницима Могеринијеве да Приштина озбиљно касни са испуњавањем обавеза Бриселског споразума у низу тачака.

„Не само што се касни са формирањем ЗСО, већ имамо и одлагање одлука које се тичу енергије, Телекома и авио саобраћаја,“ казао је он.