• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • ПРЕМИЈЕР ЧЕШКЕ: Вожња „Ноћних вукова“ је одговор на марш америчке војске по Европи
Прочитај ми чланак

ПРЕМИЈЕР ЧЕШКЕ: Вожња „Ноћних вукова“ је одговор на марш америчке војске по Европи

0

vukovi copy

Премијер Чешке Богуслав Соботка изјавио је да је вожња руских бајкера „Ноћни вукови“ поводом седамдесетогодишњице Победе над фашизмом одговор на недавни пролаз војног конвоја САД кроз Европу.

„Мислим да није сасвим случајно након недавне вожље америчког конвоја кроз Европу, да руски бајкери планирају да возе истом маршрутом“, рекао је Соботка, а преносе РИА „Новости“.

Он је додао да се његово мишљење подудара са ранијом изјавом министра Унутрашњих послова Чешке Лубомира Заоралека, који је идеју руских бајкера окарактерисао као „провокацију“.

У току су преговори Берлина и Варшаве у вези са могућим издавањем виза руским мотоциклистима, пишу чешке новине Lidove noviny, а преносе РИА „Новости“. Ако обе државе одлуче да одбију бајкере, у томе ће им се прикључити и Праг, објавио је овај лист, позивајући се на изјаве локалних политичара.

Немачки лист „Die Welt“ је, позивајући се на извор из немачке полиције, 16. априла објавио да руски мото-клуб „Ноћни вукови“ неће добити дозволу за вожњу по Берлину, пренеле су тада РИА „Новости“.

Марш америчких војних јединица кроз Источну Европу почео је 21. марта. Војска САД је до 2. априла прошла кроз Естонију, Литванију, Летонију, Пољску, Чешку и Немачку.

Чланак преузет уз дозволу РУСКЕ РЕЧИ