Прочитај ми чланак

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ: Николићу, не шаљи војску у Мсокву

0
Фотографија преузета са веб портала 24news.ca

Фотографија преузета са веб портала 24news.ca

Министарство спољних послова Србије дало је мишљење да на параду у Москву не треба да иде Војска Србија већ ветерани, сазнаје „Блиц“.

Такво мишљење шеф дипломатије Ивица Дачић је, међутим, избегао да потпише. Према сазнањима „Блица“, тако је на мишљење МСП о Путиновој паради, која је због кризе у Украјини понајмање питање марширања по Црвеном тргу, стављен печат једног од министрових помоћника.

Препоруку МСП о Паради победника 9. маја у Москви писао је Дачићев помоћник за билатералне односе Горан Алексић, иначе сестрић покојне Јованке Броз. Ипак, ни његов потпис није стављен на документ.

Извор „Блица“ из Владе Србије наводи да се у мишљењу Министарства, које је упућено председнику Томиславу Николићу, првенствено препоручује да Војска Србије не учествује на церемонији а да, уколико државни врх одлучи да се иде, то онда буду ветерани.

– Овакав став је препоручен због кризе у односима на релацији САД – ЕУ – Русија. Сматрано је да би се Србија најмање „сврстала“ ако би, у случају да се ипак иде, то били ветерани – каже наш саговорник из Владе.

У МСП није било могуће добити одговор на питања на које се ветеране мисли, као ни како би времешни борци Народноослободилачког рата уопште марширали или учествовали у паради. Дачић није одговорио на званично питање „Блица“ ни који је став Министарство препоручило Николићу.

Учешће ВС на руској паради, о чему је председник Николић као врховни командант донео одлуку, поделило је стручну јавност у Србији. Једни су става да на паради треба учествовати јер је то део тековине борбе против фашизма, док су други мишљења да у Москву не треба ићи са Војском. У прилог овој тези наводи се да се Србија тиме сврстава на руску страну, док чланице ЕУ, од којих су се многе такође бориле против нацизма, не шаљу војску.

Војнике послао и Лукашенко

Укупно 17 држава антихитлеровске коалиције добило је позив да учествује на војној паради. Војске неће послати ниједна европска земља, осим Србије и Белорусије, на чијем је челу аутократа Александар Лукашенко.

Из Београда ће отићи, поред председника Николића, 72 припадника Гардијске бригаде и по један припадник Копнене војске, РВ и ПВО и Команде за обуку.

Председник Србије дружице се испод зидина Кремља са колегама из Кине, Индије, Белорусије, Казахстана, Киргистана, Јерменије, Таџикистана. Већина њих су председници земаља Организације колективне безбедности, којима је председник Николић доделио највиша државна одликовања Србије.

Извор: Блиц.рс