Прочитај ми чланак

Србија руском особљу Хуманитарног центра у Нишу неће дати дипломатски статус

0

PREDRAG MARIC

Споразум о приступању Србије Механизму цивилне заштите ЕУ, који је потписан прошле недеље у Београду, значи да Русија неће моћи да рачуна на проширење регионалног Хуманитарног центра у Нишу.

Руско особље Хуманитарног центра у Нишу неће добити дипломатски статус, иако Москва на томе инсистира, пише руски дневник Комерсант, а преноси Танјуг.

Споразум Србије и ЕУ потписан је веома брзо по подношењу захтева, што у Москви тумаче као потез којим је Брисел желео да онемогући јачање руског деловања у Нишу.

Комерсант такође наводи да је прошле године током посете руског председника Владимира Путина Београду, требало да буде потписан међудржавни споразум који би руском особљу Центра у Нишу омогућио привилегован статус и дипломатски имунитет, а да је српска страна у последњем тренутку уклонила то питање са дневног реда посете.

Српске власти су после потписивања споразума о приступању Србије Механизму цивилне заштите ЕУ истакле да то не искључује сарадњу са другим партнерима, укључујући и Русију, наводи Комерсант.

(РТС)