Прочитај ми чланак

СРАМОТА: Трудној медицинској сестри уочи порођаја дали отказ на ВМА!

0

trudnica vma otkaz

ТАМАН када је помислила да ће се ред и залагање исплатити и да ће коначно доћи до сталног ухлебљења, медицинска сестра из Севојна Гордана Бисић (30) остала је без посла у београдској Војномедицинској академији. На папиру је „престала потреба за њеним радом“, а у стварном животу, како тврди, вишак је постала због трудноће, јер у реномираној здравственој установи не желе будућу мајку која ће неколико месеци бити на породиљском одсуству.

Гордана је радила у Центру за хипербаричну медицину на ВМА, од новембра 2011, практично од оснивања овог одељења. Уговор о привременим и повременим пословима је продужаван више пута, а на крају је расписан конкурс за стално ухлебљење. Гордана се пријавила, у нади да бољи дани стижу. Конкурс расписан у новембру, међутим, још није доведен до краја, а уместо сталног посла, 25. марта медицинска сестра је обавештена да је „престала потреба за њеним радом“. На њено место одмах је примљена њена колегиница.

– Од мене је тражено да потпишем да својевољно напуштам посао из личних разлога. То сам одбила да учиним, јер ми је јасно да је разлог то што не желе будућу мајку која ће месец или два одсуствовати с посла. Када сам одбила да потпишем, усмено ми је речено да сам „незахвална и безобразна“ – говори Гордана. – Волим свој посао, радила сам до средине осмог месеца трудноће, иако је реч о високоризичном месту… Уз ризик посла, предвиђени су и разни бенефити, зато мислим да је ово место „некоме намењено“ и да је било потребно склонити ме пре окончања конкурса…

Тако је Гордана, уочи порођаја, остала без ухлебљења. Све до сада, била је незаменљива на одељењу, поред ње су пролазиле друге колегинице, али су брзо одустајале и одлазиле на друге послове.

– Нисам била у могућности да користим трудничко одсуство, надала сам се најкраћем могућем породиљском, али је сада све то пало у воду. Испратићу конкурс до краја, а намеравам и да тужим установу за коју је избор „беба или посао“ најважнији – незадовољна је Гордана. – Покушавам да бринем што мање, због бебе која ће за мање од месец дана угледати свет…

ВМА: НИЈЕ ПРОШЛА НА КОНКУРСУ

– ГОРДАНА Бисић била је ангажована у Центру за хипербаричну медицину на основу уговора о привременим и повременим пословима и тај посао је обављала коректно – речено је „Новостима“ у ВМА. – Таква врста ангажовања подразумева ангажовање по потреби, односно плаћање дневница за обављени рад. Како именована више није била у могућности да обавља додељене задатке, а на поменутом конкурсу није прошла јер није задовољила прописане критеријуме, Војномедицинска академије више није имала правну основу за њено даље ангажовање. Жао нам је због новонастале ситуације, као и због њене погрешне интерпретације.

(Вечерње Новости)