Прочитај ми чланак

Руска опозиција се удружује да сруши Путина

0

rusija-moskva-protest

Маргинализоване руске опозиционе партије убијеног Бориса Њемцова РПР-Парнас и Партија прогреса Алексеја Нављнија најавиле су коалицију за праламентарне изборе 2016. године и планирају заједничке кандидате како на тим, тако и на локалним изборима ове године, преноси данас АФП.

Партије убијеног Њемцова спремају коалицију са циљем скидања Владимира Путина са власти

Те парије у саопштењу оптужују власти под председником Путином да су успоставиле ауторитарни систем, који је избрисао опозицију, уништио економију и гурнуо земљу у сукоб са Украјином.

– Убиство Њемцова у близини Кремља у фебруару, показало је дефинитивно да је правни систем разбијен – наводи се у саопштењу.

Две партије су навеле да су се због тога окупиле „на заједничкој платформи која не прихвата лажи, курупуцију и агресију“.

Њеммцову партију сада предводи бивши премијер Михаил Касјанов.

Њемцови опозициони савезници оптужили су Кремљ да је имао удела у убиству Њемњцова, али су власти то порекле и ухапсиле су петорицу јлуди, које су осумњичиле за тај злочин.

Наваљни је 38. годишњи антикорупцијски блогер који је постао харизматични лидер опозиционог покрета против Путина за време протеста 2011. и 2012. годиен. Он је затим изнео низ оптужби за корупцију, за које је тврдио да су политички мотивисане, па је месеце провео у кућном притвору, преноси АФП.

 

Tanjug