• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Вести дана
  • МАРКО ЈАКШИЋ: Паљење аутомобила, постављање и бацање бомби постало свакодневна појава на северу Косова
Прочитај ми чланак

МАРКО ЈАКШИЋ: Паљење аутомобила, постављање и бацање бомби постало свакодневна појава на северу Косова

0
Фографија пренета са портала Курир.рс

Фографија пренета са портала Курир.рс

Члан председништва ДСС-а Марко Јакшић је оптужио актуелну српску владу да је због европског пута одустала од Косова и да су за то најодговорнији Александар Вучић, Ивица Дачић и Борис Тадић.

“То је додуше за време владавине Бориса Тадића било неосетно. Он се борио да сачува северни део Косова а да остале препусти новофомираној и самопроглашеној држави Косово. Чак се и он није усуђивао да комплетно Косово преда у руке Албанцима до доласка Вучићеве и Дачићеве владе који су овај део препустили, предали и фактички признали али се боје да то нама кажу. Управо је из тих разлога стање за Србе неподношљиво”, казао је Јакшић у емисији “Договор” РТВ Ким.

Срби без институција сопствене државе не могу да опстану на КосМету, рекао је Јакшић.

Говорећи о последњим инцидентима на северу Косова у којима је повређено осам особа, Јакшић је рекао да је тренутна ситуација лошија него 2002 и 2003. године.

“Овде је паљење аутомобила, постављање и бацање бомби постало свакодневна појава, тако да овде малтене нема сигурности. Што више полиције, то је мање безбедности овде”, каже Јакшић, наводећи да је безбедност Срба са северног Косова била боља до интеграције припадника српског МУП-а у Косовску полицију.

На питање да ли на безбедност у граду могу да утичу представници локалних институција, Јакшић је рекао за то они немају довољно угледа.

“То је део света који нема углед међу својим народом, то је део света који пре свега не познаје историју свога народа. Са друге стране, они су људи који можда много добро слушају, они су добри послушници, они раде стриктно оно што им се из Београда каже и нареди, али и то није довољно да бисте могли да заштитите своје сународнике, то није доволно да бисте могли да стекнете углед у граду. Није довољно да само ставите кравату, да узмете ташну и да се једноставно налицкате и да одете до Приштине и да сачекате директора Канцеларије који не зна три села на Косову, тако да имајући једну такву дружину ви не можете да очекујете да они брину о себи самима, а камоли о интересима Срба на овом простору”.

Јакшић каже да после дуго година Срби на Косову немају коме да верују, а да је циљ насиља на северу Косова намера Албанаца да заузму и овај део територије.

„Ви правите страх, а због страха људи напуштају и беже. Тиме долазимо до једног темеља – што мање Срба, лакше ће се направити још једна албанска држава на Балкану”, закључио је Јакшић.

Извор:    РТВ Ким
Наслов: Србин.инфо