Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧАР ЉУТ НА СПЛИТ: Што сте запослили Србина?

0

Petar Škorić .48

Шеф сплитског огранка Хрватске демокртаске заједнице (ХДЗ) Петар Шкорић замерио је градоначелнику Иви Балдасара због запошљавања Срба у градском саобраћајном редарству, уместо хрватских бранитеља.

– Извесни Момчило је добио посао, а запослен је јер је имао предност по Закону о националним мањинама. Немам ништа против мањина, оне су наше богатство и однос према њима показује степен демократије, али није ми јасно зашто је био привилегован у односу на друге кандидате – рекао је Шкорић.

Срба је у Сплиту свега 1,6 одсто, навео је ХДЗ-овац и додао да мисли да споменути Момчило није требало да добије предност и да то није ни у складу са законима.

– Неки бранитељи нису запослени и тражимо да се то поништи – закључио је Шкорић, коме је Балдасар одговорио да је све у складу са законом и да не зна колико има припадника неке националне мањине, нити да га то занима јер су они за њега сви грађани Сплита.

Весна Алач из СДП-ове Службе заједничких послова сматра да нитша није спорно, јер је кандидат доказао да је члан националне мањине, уз напомену да је у саобраћајном редарству запослено и четворо хрватских бранитеља.

– Поступили смо по закону, бодујући комплетну процедуру, од осам редара предност су остварила четири хрватска бранитеља и један кандидат који се позвао на право припадника националне мањине – рекла је Алач, али то није уверило Шкорића који каже да мисли да се тај закон односи само на подручја где национална мањина чини пет одсто становништва.

Извор: Танјуг