Прочитај ми чланак

БЕОГРАДСКИ МАРАТОН: Кенијац и Етиопљанка славили у маратону, а Срби у полумаратону (Видео)

0
Фото: Вечерње новости

Фото: Вечерње новости

Око 4.500 учесника из 56 земаља учествовало је на 28. београдском маратону. Кенијци и Етиопљани јуре рекорде.

Маратонска и полумаратонска трка су почели у 10 сати на раскрсници улица Булевар краља Александра и Ресавске, док ће Трка задовољства стартовала пет минута касније с раскрснице Улица кнеза Милоша и Трг Николе Пашића.

Београдски маратон први пут могао да се прати уживо, путем „лајв стрима“ (Live stream) на званичном интернет сајту манифестације – bgdmarathon.org – УЖИВО.

Кенијцу маратон, Србима полумаратон

Кенијас Силас Санг победник је данашњег 28. Београдског маратона, пошто је трку од 42.195 метара завршио са временом 2:14,43 минута.

Друго и треће место, такође су освојили Кенијци, Ендрју Кипрот (2:16,42) и Јулијус Корир (2:19, 46).

Српски атлетичар Велимир Бојовић победио је у полумаратонској трци, док је српска атлетичарка Ана Суботић славила у женској конкуренцији.

Бојовић је победио резултатом од сат, осам минута и 27 секунди, што је 13 секунди спорије од државног рекорда, друго место заузео је Кенијац Стенли Кипруто, а трећи кроз циљ прошао је српски атлетичар Дарко Живановић.

Суботићева је тријумфовала резултатом сат, 17 минута и три секунде, друго место заузела је Нада Ђуровић, а трећа кроз циљ прошла је Данијела Бурић.

У маратонској трци за жене најбржа је била атлетичарка из Етиопије Абебу Адуња , пошто је трку на 42.195 метара завршила са временом 2:33,12.

beogradski sajt pobednik 0x0

Фото: Вечерње новости

МАРАТОН

Знак за почетак маратона заједно су дали светска рекордерка у скоку у даљ Галина Чистјакова, министар омладине и спорта Вања Удовичић, градоначелник Синиша Мали, градски менаџер Горан Весић.

ОЛИВЕРА НЕ ТРЧИ, АЛИ НАВИЈА

Наша најбоља представница на дугим стазама, Оливера Јевтић, имала је велику жељу да наступи на овогодишњем маратону. Али, ипак ће само бодрити остале такмичаре на стази.
– У Кенији сам имала доста проблема који су ми пореметили припреме. Овога пута нећу моћи да учествујем, али сви знају да је за мене ова манифестација више од спорта. Београд не заостаје за Лондоном и Њујорком у организацији овог масовног догађаја. Живот је дужи када се на Београдском маратону корак пружи – у песничком стилу је завршила излагање освајачица сребра у маратону на ЕП 2006.

Око 4.500 тркача из 56 земаља кренуло је данас (10.00) испред Цркве Светог Марка у јуриш улицама престонице, а на хиљаде Београђана и гостију града били су им „пејсмејкери“, носеће храбре дугопругаше у борби на 21 или 42 километара, све до циља на Теразијама.

– Импозантан број учесника имали смо ове године. Драго ми је да се слика из нашег града емитовала преко званичног сајта Маратона и да је отишла у цео свет – поручио је градоначелник Синиша Мали, који ће ове године наступио у Трци задовољства.

– Надам се да ће градоначелник Синиша Мали имати време испод 27 минута, а да ће следеће године пробати да истрчи десет километара. Имаће прилику да се спрема у новој атлетској дворани која се гради на Војној академији – подсетио је председник АСС Веселин Јевросимовић да „краљица“ ускоро добија кров над главом у Београду.

А под небом престонице ће, небитно да ли облачним или ведрим, поново потећи река људи која ће се њихати на обалама Саве и Дунава.

– Маратон нема само такмичарски и рекреативни карактер, већ и едукативни, јер подсећа људе да је свакодневна физичка активност неопходна – рекао је Предраг Перуничић, државни секретар у Министарству омладине и спорта.

Директор Београдском маратона Дејан Николић захвалио се градској управи, Министарству омладине и спорта, Атлетском савезу Србије и свима који су помогли да и 28. издање престижне манифестације буде организовано на највишем нивоу.

– Слоган Маратона је „Трчи, чини добро“, чиме подсећамо на низ хуманитарних акција у склопу догађаја. Потрудили смо се да и овога пута доведемо светског рекордера за промотера. Прошле године је Кевин Јанг пожелео срећу Емиру Бекрићу на такмичењима, а овога пута је са нама најбоља такмичарка у скоку удаљ у историји, Галина Чистјакова, која је дошла да подржи Ивану Шпановић у њеној даљој каријери.

ИВАНА ИМА ЈАК КАРАКТЕР

Неупоредиво јбољи резултат свих времена у скоку удаљ код жена поставила је славна Галина Чистјакова, која је пре 27 година скочила 7,52 метра. О српској рекордерки има само речи хвале.

– Ивану сам упознала 2008. године када је била јуниорска шампионка Европе. Пратила сам њена спортска достигнућа, врло је успешна. Сваки прелазак у сениорску конкуренцију је тежак, многи се ту губе, али она није. Осваја велики број медаља. Није само симпатична као жена, већ је и спортисткиња са јаким карактером. Може и олимпијске медаље да освоји. Приметила сам да има велику подршку народа, а важно је да она ту подршку осећа не само кад осваја медаље, већ и када је тешко.

Извор: Вечерње новости, Б92, bgdmarathon.org, Танјуг