• Почетна
  • СВЕТ
  • Да је Ханибал освојио Рим СРБИЈЕ НЕ БИ НИ БИЛО, а карта света би данас изгледала овако! (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

Да је Ханибал освојио Рим СРБИЈЕ НЕ БИ НИ БИЛО, а карта света би данас изгледала овако! (ВИДЕО)

0

mapa huni

Када бисмо имали времеплов и отишли назад у прошлост, чак и најмања интервенција би могла да доведе до несагледивих последица. Замислите само шта би се десило када би интервенисали у неком битном догађају

Историја је нежна стабљика и сваки догађај у њој, ма колико изгледао небитан, може се испоставити као кључан.

Када би се данас вратили назад кроз време, рецимо два миленијума уназад, и одлучили да одузмемо живот неком потпуно небитном човеку, највећем и најсиромашнијем беднику који у том тренутку постоји, па се вратили назад у данашњицу, могли бисмо да затекнемо свет онаквим каквим смо га и оставили.

Са друге стране, могли бисмо да затекнемо свет драматично другачији, до непрепознатљивости, јер нисмо рачунали на могућност да је особа коју смо лишили живота заправо у нашем времену имала широм света расејано потомство које је у рецимо у последњих неколико векова одиграло кључну улогу у научним и технолошким достигнућима.

Ако би ликвидација просјака могла имати такве незамисливе и страшне последице, шта мислите какве би последице могло да има мешање у исход неког крупног историјског догађаја на темељу кога ми данас (а да је тога свесна само учена мањина) живимо?

Управо се тиме бавио амерички писац научне фантастике Пал Андерсон у краткој причи под називом “Деленда Ест”.

У њој, одметнички времепловци се мешају у исход Другог пунског рата, гласовитог сукоба између Римске републике и Картагине, и доводе до преране смрти Публија Корнелија Сципиона и Сципиона Африканца током Битке код Тицина 218. године п.н.е. Овим се ствара потпуно другачији ток историје у коме је Ханибал 210. године п.н.е. разорио Рим, који је лишен две кључне особе која се у “правој” историји донеле превагу и победиле Ханибала.

То је значило да европска цивилизација неће бити утемељана на грко-римској културној синтези, већ на келтско-картагинској. Ова цивилизација је потом открила Америку и одређене изуме као што су парна машина, много пре него што се то десило у нашем току прошлости, пре свега зато што није збило ништа што би кореспондирало са падом Римском царства који је донео неколико векова дубоког мрака. Међутим, свеукупно гледано, технолошки напредак је био успорен зато што се до открића долазило путем ад хок промишљања; није, наиме, развијена научна методологија у виду ригорозног емпиријског тестирања теорија и хипотеза.

У том и таквом историјском току, долазимо до садашњице и света у коме постоји много мање држава него у нашој повести. Бритис је земља која покрива цела Британска острва, затим имамо Галију која покрива Француску и Келтан који покрива Иберијског полуострво; ово су области под контролом Келта који су такође колонизовали и Северну Америку која се зове Афалон, и посебна је држава, тачније конфедерација.

Италија се назива Кимерија и налази се под германском доминацијом, оно што ми називамо Швајцарском и Аустријом се зове Хелветија, наша Немачка је Наирон Теутонах, а Скандиванија је подељена на државе Готланд и Свеа.

На Балкану се налази конфедерација мањих хунских држава. Србија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Албанија, Словенија, Бугарска, Грчка… ништа од тога не постоји, све је под Хунима. Држава по имену Литорн, коју је створио народ који ми називамо Литванцима, обухвата читаву Источну Европу.

Блиски исток је подељен на Партију и Арабију, Индија је подељена између Панџаба (који такође влада и нашим Пакистаном и Авганистаном) и Монархије Хиндураџа, која такође влада и Индонезијом, Малезијом и Аустралијом (ово је једна од две највеће светске силе). Остатак Азије држи Царства Хана, односно Кина. Африка је подељена на северни део на коме се налази Карталаган, империја која је наследница Картагине, и на југ на коме постоје разне афричке државе.

Највећи део Јужне Америке обухвата Хуј Брасеал, теократија у којој се обожава Сунце (ово је друга од две највеће светске силе), а на самом југу овог континента постоје мање индијанске државе.

Технологија је отприлике на нивоу 19. века, а транспорт се ослања на парне машине, мада у сврху ратовања се користе и једноставни двокрилни авиони. Хришћанство, јудаизам и ислам не постоје у овом политеистичком свету. Постоји међутим већа једнакост полова, као и ропство, које је преживело, али није повезано ни са једном посебном људском расом.

Коме би се овај свет допао? Срећа па су Римљани победили Ханибала.

(Телеграф)