• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ЕЛА ТЕРАНОВА ЗА СРБИН ИНФО: Русија мора више, губимо информативни рат са Западом у Србији
Прочитај ми чланак

ЕЛА ТЕРАНОВА ЗА СРБИН ИНФО: Русија мора више, губимо информативни рат са Западом у Србији

0
Фото: Антанасијевић Антон

Фото: Антанасијевић Антон

Редакција „Србин инфо“ је разговарала са Елом Терановом, деканом Факултета за међународне односе, економију и менаџмент у Москви и представником руске новинске куће „МИА Русија Данас“:

Каква оцењујете медијску сарадњу између Русије и Србије?

– Морам да констатујем да утицај руских медија овде није довољан. Ја бих рекла да губимо информативни рат са Западом, али се чини да у Србији заиста треба да се информативно боримо са другим земљама, нарочто због тога што су Срби наша стара браћа, били и остали. Ми смо на истој страни и зато је штета што у Србији има веома мало проруских медија. Мислим да је грешка Русије што не помаже нама пријатељски настројене медије. Да размењујемо информације, партнерство, пре свега са представницима медија који раде на ширењу проруског расположења у Србији. Још једна тужна ствар је то што руска јавност нажалост мало зна о ситуацији у Србији.

Фото: Антанасијевић Антон

Фото: Антанасијевић Антон

Ко је крив због такве ситуације?

– У руској јавности постоји жеља да нас на Западу заволе, а знамо да нас они никада неће заволети. С друге стране, не обраћамо пажњу на оне који нас воле и који ће увек бити ту. Не обраћамо пажњу да су на нашој страни Срби, који се према нама односе искрено. А не знамо много о политичким процесима у Београду. Таква је руска јавност нажалост. А то је грешка руских медија, јер мало причају о Србији. Наравно, то је и двосмерна улица, па српски медији такође треба да преносе информације из Русије.

Да ли сте упознати са чињеницом да је 90 одсто медија у Србији у власништву прозападног капитала, али пошто напади на Русију нису били популарни међу читаоцима, они су морали да објављују и афирмативне текстове о Русији, да не би изгубили публику? Да ли имате податак да се то дешава и у некој другој земљи?

– Да, има и таквих случајева, мада су медији и у осталим земљама под директном контролом и пишу у корист Америке, а на штету Русије. Медији су бизнис. Онај ко плаћа, тај и наручује. Зато сматрам да бисмо и ми морали да финансијки помогнемо наше пријатеље и медије који објективно извештавају о актуелним догађајима у свету.

Да ли су руске редакције отворене за сарадњу са српским новинарима, за обуке, размене искуства…

– Управо се тиме тренутно бавим и зато позивам колеге да дођу у наш медијски центар, јер имамо добре методе којима обучавамо новинаре. Организоваћемо групу из Србије, надам се да ћемо то успети ове године.

Извор: Србин.инфо – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димитријевић