Прочитај ми чланак

ВАНРЕДНА ВЕСТ: Шиптари упали у северни део Косовске Митровице, избоден српски дечак!

0

kosovska-mitrovica
 Младић Н.С. (17) српске националности убоден је ножем у груди код главног моста у Косовској Митровици. Више шиптарских нападача побегло у јужни део Митровице.

„Око 17:50, у близини главног моста у Северној Митровици, из правца јужног дела, дошло је седам Шиптара који су имали капуљаче на главама. Том приликом нанела су повреде Н.С., рођеном 1998, оштрим предметом у пределу плећке. Лице је збринуто у болници“, потврдио је за КоССев регионални командир шиптарско-окупаторске полиције Жељко Бојић.

Након инцидента албански нападачи су побегли у јужни део Косовске Митровице, казали су сведоци, јавља Бета.

Бојић је навео и да су у близини моста били припадници КПС-а, али да нико није ухапшен јер се све десило изненада и без повода.

Директор болнице у северном делу Косовске Митровице Милан Ивановић потврдио је да је у ту болницу допремљен младић српске националности, стар 17 година, кога је напала група Албанаца који су прешли главни мост.

Стање повређеног младића тренутно се утврђује, каже за Б92 директор градске болнице.

„При преласку групе Албанаца из јужног дела у северни је убоден у пределу грудног коша. Тренутно је у хируршкој сали Здравственог центра у Митровици. После дијагностике, сада се рана експлорише, ради се оперативни захват и укључује се крв да би се надокнадио изгубљени волумен. Стање у овом тренутку се не може оценити, тек после овог хируршког третмана можемо дати ближу оцену“, казао је Ивановић.

Ђурић: Ово је злочин на националној основи

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић осудио је напад на младића у северном делу Косовске Митровице, оценивши да се ради о злочину на националној основи који узнемирује и обесхрабрује.

„Злочин који је изведен на националној основи, на месту које треба да буде симбол мира и које треба и буквално да буде мост помирења и заједништва, узнемирује и потпуно обесхрабрује. У предвечерје највећег хришћанског празника, Васкрса, српском народу на Косову и Метохији се поново шаљу поруке које подсећају на нека лоша, а не тако далека времена“, рекао је ДЈурић.

Он је оценио да је тај напад узнемирио „све становнике Северне Косовске Митровице и све нас који улажемо велике напоре да у Покрајини заживи мир, толеранција и безбедан живот за све грађане“.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије, Ђурић је позвао покрајинске органе и надлежне представнике међународне заједнице да хитно пронађу и казне починиоце напада.

„Само у том случају ћемо моћи да се надамо да напори које улаже Влада Србије како би се на Космету живело боље и безбедније, нису узалудни“, казао је Ђурић.

„Пронаћи и казнити нападаче“

Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић и председник Привременог органа у том граду Александар Спирић осудили су напад на седамнаестогодишњег младића у близини моста преко Ибра и од представника полиције и међународне заједнице затражили да починиоце пронађу и казне.

„Изражавамо забринутост, осуђујемо овај напад и веома смо узнемирени због тога“, рекао је Спирић у косовскомитровачкој болници где са Ракићем чека исход хируршког захвата.

Он је додао да ће од КПС-а Север тражити да појача присуство у критичним зонама, „да се овакви и слични гнусни напади не би дешавали“.

Градоначелник Горан Ракић оценио је да је реч о „гнусном злочину“ чије ће починиоце „гонити до краја“.

„Онима који покушавају да уруше ионако крхки мир у Митровици, поручујем да им то неће успети“, казао је градоначелник северног дела Косовске Митровице.

Ракић је позвао суграђане да остану мирни и прибрани и најавио да ће чим добије прве информације из операционе сале о стању повређеног младића, одржати састанак са свим безбедносним структурама у граду где ће одлучити о даљим корацима.

Грађанска иницијатива „Србија, демократија, правда“ (ГИ СДП) осудила је напад на младића у северном делу Косовске Митровице и упутила захтев Косовској полицијској служби (КПС) и мисији Еулекс да пронађу и приведу нападаче.

„ГИ СДП најоштрије осуђује кукавички напад на младића Н.С. на главном градском мосту у Косовској Митровици и захтева од КПС и Еулекса да предузму све мере из својих надлежности како би се починиоци овог напада пронашли и привели правди“, наводи се у саопштењу ГИ СДП.

Та странка је оценила да је хапшење нападача и њихово процесуирање „једини начин да се оваквим нападима, којих је небројено пута било у прошлости, стане на пут“.

„Апелујемо на полицијску станицу Северна Митровица да појача своје присуство на главном градском мосту, и осталим осетљивим тачкама, како би превентивним деловањем спречили овакве гнусне нападе“, пише у саопштењу ГИ СДП.

B92