Прочитај ми чланак

Хаг још једном Србину дао доживотну казну, осуђен Здравко Толимир!

0
Толимир са Младићем (Фото: Википедија)

Толимир са Младићем (Фото: Википедија)

ХАГ- Расправно веће том пресудом је утврдило да је ВРС од 13. јула 1995. до августа 1995. убила „најмање 4.917″ Муслимана из Сребренице, али је то „конзервативна процена“

Жалбено веће Хашког трибунала потврдило доживотну робију генералу у пензији Војске Републике Српске Здравку Толимиру, који је на ту казну осуђен због злочина над Муслиманима из Сребренице у лето 1995. године.

Првостепена пресуда му је била изречена у децембру 2012. Трибунал је тада – већином гласова двоје судија, уз противљење једног – Толимира прогласио кривим за геноцид, удруживање ради почињења геноцида, истребљење, убиства, прогон и присилно премештање Муслимана из Сребренице и Жепе од јула до новембра 1995. Веће је одбацило као недоказану оптужбу за депортацију.

Расправно веће том пресудом је утврдило да је ВРС од 13. јула 1995. до августа 1995. убила „најмање 4.917″ Муслимана из Сребренице, али је то „конзервативна процена“.

Укупан број жртава ближи је бројки од „најмање 6.000″ жртава, рекао је у образложењу пресуде председавајући судија Кристоф Флиге из Немачке.

Пресудом је утврђено да су та масовна убиства, али и убиство тројице муслиманских лидера у Жепи, представљала геноцид, уз протеривање хиљада муслиманских жена и деце из Сребренице и Жепе, због тога што су почињена у намери да се Муслимани униште, потпуно или делимично, као етничка група.

Према пресуди, масовна убиства сребреничких Муслимана почињена су у оквиру удруженог злочиначког подухвата војних и политичких лидера РС. Генерал Толимир у пресуди је описан као „десна рука, очи и уши“ тадашњег команданта ВРС Ратка Младића.

Наглашено је да је Толимир са осталим учесницима удруженог злочиначког подухвата делио геноцидну намеру да се сви муслимански мушкарци убију, а остатак становништва протера. Том злочиначком подухвату, Толимир је „у значајној мери допринео“.

Извор: РТС