Прочитај ми чланак

ВЕЧЕРАС: Мило Ломпар о књизи „Повратак српском становишту“

0

Мило Ломпар

У среду, 8. априла у 18 часова, у Мултимедијалној сали УК „Палилула“ биће одржана промоција књиге „Повратак српском становишту“ др Мила Ломпара.

Књига „Повратак српском становишту“, која је доживела већ друго, допуњено издање, садржи најбитније интервјуе које је Мило Ломпар дао последњих година. На питак и свима разумљив начин, Ломпар проширује и додатно објашњава кључне појмове везане за идеју српског становишта, што ову књигу чини преко потребном допуном „Духу самопорицања“ (у припреми).

Промоција ће бити одржана у среду, 8. априла у 18 часова, у Мултимедијалној сали УК „Палилула“.

Говоре:

Др Мило Ломпар, аутор;

Представник издавача.

На трибини ће књига проф. др Мила Ломпара бити на попусту и коштаће само 500 динара! Не пропустите!.Среда, 8. април у 18 часова, Мултимедијална сала УК „Палилула“.

Рекли су о књизи:

„Мило Ломпар својим делом говори о извесном системском деловању хрватске културне политике, која је кроз Југославију обезбедила свој настанак, на рачун нестанка дела српске културе. Повратак српском становишту? објективно и аргументовано упућује на повезаност хрватске културне политике са титоизмом. Из ових веза у Хрватској се развија национални мит, док се у Србији, под притиском „секуларног свештенства“ негује мисао о новом југословенству (унутар Југосфере), као једином извесном путу у будућност.

Ломпарова збирка интервјуа представља својеврсну књигу-уџбеник, која је настала из свести да „Културе нису спонтани процеси… нису само природне појаве, оне су и вештачке творевине“ (158) и која има задатак да читаоцу пружи кап слободоумља и подстрек за свеукупно сагледавање културе којој припада.

Повратак српском становишту заузима друштвено одговорну позицију и приповеда о универзалним хуманистичким вредностима; о великом и тешком духовном задатку сваке нације; о највећем светском фронту; о људској врлини и моралу.“

(Милан Горомовић, Летопис Матице српске Књига 493, свеска 4, април 2014.)