Прочитај ми чланак

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ: Срби међу 11 народа који изумиру

0
Фото: Графички студио Блица

Фото: Графички студио Блица

Србија се, уз Португал, балтичке земље, Румунију, Украјину и друге, налази у групи од 11 држава чија се популација све више смањује из године у годину.

Према демографским подацима, Србија годишње губи између 35.000 и 40.000 становника. Скоро три милиона становника старије је од 50 година, а српске породице махом имају само једно дете.

Однос умирања и рађања у Србији још од 1956. је такав да не постоји ни проста репродукција – да деца замењују родитеље, што узрокује константно смањење броја становника.

Поред Србије, становништво губе и комшијске земље Македонија и БиХ где раст бележи једино исламска заједница.

Међутим, број муслимана не расте само у тим земљама већ и у целом свету, показала је најновија студија Института „Пју“ из Вашингтона.

Уколико се досадашњи демографски тренд настави, ислам ће бити религија са највећим бројем становника до 2070. године.

Процене су да ће се средином века муслиманска популација увећати за чак 73 одсто, те ће тако чинити трећину светског становништва. Неке од европских држава, укључујући Македонију и БиХ, до тада ће постати већински муслиманске. У Македонији ће 2050. муслимани чинити чак 56 одсто укупног броја становника, док ће у БиХ (укључујући и Републику Српску) тај проценат бити око 50, наводи се у студији.

– Главни разлог раста муслиманске популације је тај што они имају највећу стопу наталитета, са просечно троје деце по породици, док хришћани тај просек држе на 2,7. Такође, највећи проценат становника млађих од 15 година су муслимани, чак 34 одсто. Штавише, популација исламске вероисповести ће у чак 51 држави чинити већинско становништво до 2050, а чак 40 одсто хришћана живеће у сахарској Африци – рекао је Алан Куперман, директор института “Пју”.

У овом тренутку, хришћанска популација је са скоро 2,2 милијарде следбеника и даље најбројнија, док ислам има 1,6 милијарди.

(Блиц)