Прочитај ми чланак

ВЛАДА ЋЕ ИСПУНИТИ СВЕ ЗАХТЕВЕ ХАГА и ухапсити одмах Шешеља

0
Фото: facebookreporter.org

Фото: facebookreporter.org

– Влада Србије ће у потпуности и апсолутно испоштовати захтев Хашког трибунала у вези са испоручењем хашког оптуженика Војислава Шешеља, речено је Данасу у врху власти. Како су нам пренели извори који су захтевали анонимност, Влада Србије неће постављати никаква питања, нити ће имати посебне захтеве или реакције у вези са захтевом Хашког трибунала.

Такође, уколико Хаг буде тражио да се Војислав Шешељ одмах врати у притворску јединицу у Шевенингену, Влада ће у најкраћем року донети одлуку о хапшењу Шешеља, с обзиром на његов већ изречен став да се сам неће одазвати позиву да се врати у Хаг.

Отпор

Како ће се тачно присталице радикала понашати уколико дође до привођења Шешеља из његове породичне куће у Батајници, за сада није познато.
Према наводима извора блиских СРС не очекује се активни отпор, али се иронично на питање Данаса и одговара „откад то полиција најављује хапшење“.
Према доступним информацијама, део страначког обезбеђења СРС је и у Шешељевој кући.

„Из Хага тек треба да стигне одлука Претресног већа. Нико не зна када ће та одлука стићи у Београд. Не зна се ни да ли ће бити заказана седница Претресног већа или ће Жалбено веће то само послати, то још нико не зна“, истичу саговорници Данаса из врха власти у Београду.

На питање који је рок у којем Влада Србије треба да реагује, наш извор наводи да све зависи од тога шта ће да пише у одлуци.

„Може да пише да Војислав Шешељ треба одмах да дође у Хаг, а може да се догоди и да буде фиксиран датум, то се још ништа не зна. Може да пише, рецимо, да је седница на којој ће се расправљати о Шешељевом пуштању на привремену слободу и условима заказана, примера ради, за 15. април, а да он треба да стигне у Хаг до 13. априла. Такође, може да се деси да у тој одлуци пише да одмах мора да се испоручи, без икаквог датума“, објашњавају саговорници Данаса.

Према њиховим речима, Влада Србије испуниће без изузетка захтев Хашког трибунала, какав год буде био.

„Седница Владе биће заказана у најкраћем могућем року и биће донета одлука у складу са одлуком суда у Хагу“, закључују саговорници Данаса.

Како је Данасу речено у Министарству правде, њихова улога је процедуралне природе, односно на њихову адресу стиже захтев Хашког трибунала да се Шешељ испоручи Хагу. Они то потом прослеђују Расиму Љајићу, председнику Савета за сарадњу са Хагом, након чега Влада Србије заседа и доноси одлуку.

У Министарству унутрашњих послова Данасу је речено да они делују тек након што од Министарства правде добију налог да ухапсе Војислава Шешеља. За сада није познато која јединица МУП ће привести Војислава Шешеља, односно није познато ни када би се то могло догодити.

Такође, у одлуци Жалбеног већа, које је поништило одлуку о пуштању Шешеља на привремену слободу и наложило првостепеном већу да одмах затражи његов повратак у притворску јединицу у Шевенингену, нема наведеног тачног рока до којег би Шешељ требало да се врати у Хаг, већ се тумачи да је реч о „примереном року“. Сам Шешељ је изјавио да данас очекује да добије допис из Трибунала и најављује да ће покушати да оспори одлуку о укидању привремене слободе.

(Данас.рс)