Прочитај ми чланак

НАЈЗАД НА СРПСКОМ: Хаг објавио одлуку о Шешељу

0
Фото: Ненад Златановић

Фото: Ненад Златановић

Тужилаштво Хашког трибунала је објавило одлуку о жалби Тужилаштва на одлуку по захтеву Тужилаштва да се повуче привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља.

Одлука је написана на српском језику, као што је захтевао председник СРС, пошто је претходно одбио да прими одлуку на енглеском језику.

Тужилаштво тврди да је Претресно веће направило грешку у примени права због тога што није размотрило да ли су предуслови за привремено пуштање Шешеља на слободу и даље испуњени, нарочито у светлу његових изјава да се неће вратити на Међународни суд.

Такође, наводи се да Претресно веће није размотрило да ли је оцена Претресног већа да привремено пусти Шешеља на слободу треба да буде регулисано минималним условима и даље валидна.

С тим у вези, Тужилаштво је затражило од Жалбеног већа да поништи одлуку о одбијању захтева за враћање Шешеља, повуче Шешељево пуштање на слободу и наложи му да се појави пред Претресним већем да би се размотрили услови за евентуално даље пуштање на слободу.

Тужилаштво тврди да привремено пуштање на слободу може бити наложено само ако су испуњена два кључна предуслова, да се претресно веће уверило да ће се оптужени појавити на суђењу и да неће представљати опасност ни за једну жртву, сведока или друго лице.

Поред тога, Тужилаштво наводи да у светлу Шешељеве изјаве да се неће вратити у Хаг Претресно веће више не може да буде уверено да су предуслови и даље испуњени и да је због тога обавезно да га позове да се врати.

Тужилаштво такође тврди да Претресно веће није размотрило његов аргумент да Шешељево понашање после пуштања на слободу подрива основ по ком је одлучено да му се наметну само минимални услови и да се од њега не захтева да се обавеже да ће се придржавати услова за привремено пуштање на слободу.

У диспозитиву одлуке наводи се да Жалбено веће уз супротно мишљење судија Тузмукамедова и Афанђеа делимично одобрава Жалбу (Жалба тужилаштва на Одлуку по Захтеву тужилаштва да се повуче привремено пуштање оптуженог на слободу), поништава Побијану одлуку (Одлука по Захтеву тужилаштва да се повуче привремено пуштање на слободу), налаже претресном већу да сместа повуче Шешељево привремено пуштање на слободу.

Шешељ је претходно рекао да ће чекати до среде да му се достави одлука на српском језику.

(Б92)