Прочитај ми чланак

КАД ЈА УМРЕМ, НЕСТАЋЕ И ЛОЗА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Ово је последњи потомак генија (Видео)

0
Printskrin: Youtube / RICHARD MATHIAS, Wikimedia/public domain

Printskrin: Youtube / RICHARD MATHIAS, Wikimedia/public domain

– Мајка се тих дана жалила да је отац запоставља због свог рада, а Тесла је мом оцу поручио да су и жене и изуми „целодневни посао“ и да је немогуће имати оба – каже Вилијем Тербо, једини живи сродник славног научника.

Вилијем Тербо (85) једини живи Теслин сродник у Београду промовише документарни филм Џозефа Сикорског “Кула народу” о свом славном претку који ће премијерно бити приказан 6. априла у Сава центру.
прочитај још

Причу о славном претку Вилијем је почео овим речима:

– У раном детињству Никола Тесла је за мене био само очев ујак. Сви смо знали за његов углед и достигнућа, али се о томе није говорило на породичним ручковима. Каткад је мој отац препричавао њихове разговоре, али је он за нас био Никола, а за столом се причало само о личним, породичним стварима – испричао је Тербо за “Вечерње новости”.

Унук Теслине најстарије сестре Ангелине поносно је истакао и да са српским научником дели четвртину крви:

– Ја сам једини наследник славне лозе и вероватно последњи живи човек који се сусрео са научником. Када умрем, прекинуће се и та крвна линија!

Зато Тербо (српски Трбојевић) последње четири деценије осећа као своју дужност да сачува, истакне и још више промовише име и личност Николе Тесле.

Овако је изгледао његов последњи сусрет с дедом кад га је као деветогодишњак посетио са мајком у хотелу “Њујоркер”.

– Сећам се да ме је мајка средила за излазак у тада чувени Радио Сити Театар, а кад смо изашли из хотела обавестила ме је да ћемо пре тога посетити очевог ујака. Очекивао сам класично руковање и био сам изненађен када ме је Тесла загрлио и пољубио. Наша посета је трајала око пола сата – испричао је Тербо сећајући се и неких прича свога оца Николе Трбојевића о Тесли.

– Мој отац је као инжењер доживео светско признање за изум хипоидног зупчаника. У препискама је с Теслом често разговарао о конструкторским радовима, али и породичним стварима.

– Мајка се тих дана жалила да је отац запоставља због свог рада, а Тесла је мом оцу поручио да су и жене и изуми “целодневни посао” и да је немогуће имати оба – испричао је Тербо.