Прочитај ми чланак

Или Вучић, или Вулин, нема трећег

0

ALEKSANDAR VUCIC, ALEKSANDAR VULIN

Да је Србија иоле уређена земља, Александар Вучић би већ данас из Владе морао или да отера Александра Вулина, или да му уступи своје место.

Наиме, премијер Вучић је о хашком захтеву у вези са Војиславом Шешељем дао неколико трагикомичних изјава: он сам је желео да те изјаве буду допадљиве, међутим, због тежине теме оне су заправо биле отужне. Али, у оној која се тиче актуелног министра рада Вулина, нема ничег ни допадљивог ни пријатног. Ево како је ту изјаву пренела државна агенција Танјуг:

„Није, додао је, очекивао и изненађен је одлуком Жалбеног већа Хашког трибунала којом је Претресном већу тог суда наложено да опозове одлуку о привременом пуштању Шешеља на слободу, као и да је само министар Александар Вулин погодио шта се збива. `Само је он схватио да су имали за циљ рушење владе и њеног рејтинга и СНС и ништа више`, рекао је Вучић и додао да не зна како је Вулин то погодио, али да се показало да или је, како је рекао, он знао више од мене, или је паметнији.“

Дакле, сам премијер све своди на две могућности: или је Вулин знао нешто што Вучић није, или је Вулин паметнији од Вучића. Размотримо обе могућности; није тешко.

Уколико је прво објашњење тачно, да је Вулин имао више сазнања него Вучић, то би онда значило да је Александар Вулин убачени, непријатељски чинилац у Влади Србије. То би неминовно значило да Вулин поседује извесне податке и знања која се тичу највише извршне власти у земљи, али их крије од непосредно надређеног, тј. председника Владе који га је и изабрао у свој кабинет. Ако је Вулин заиста знао да неко на било који начин, било то преко Шешеља или некако другачије, хоће да угрози Владу Србије, а није нашао за сходно да са доказима или наговештајима о томе упозна председника владе, просто се намеће закључак да је потресање власти циљао и сам Вулин. У стварима толике важности не може бити речи о немарности. Најмање што би у том случају Вучић, не само премијер него и координатор свих служби безбедности, мора да уради, јесте да сместа смени Александра Вулина и истог часа покрене поступак за утврђивање његове кривичне одговорности.

Наравно, иоле частан човек на Вучићевом месту у том случају би и сам поднео неопозиву оставку, пошто би се испоставило да је својом неспособношћу и нестручношћу угрозио не само највишу извршну власт коју је иначе сам састављао, него и целу државу.

Ако је друго објашњење исправно, односно, ако је Вулин паметнији од Вучића, онда Александар Вучић одмах мора да се повуче и премијерске дужности препусти свом имењаку Вулину. Руковођење владом једне државе није исто што и тест интелигенције, па то што Вучић има мање виспрености од Вулина не би само по себи налагало да се њих двојица замене. Али, имајући у виду сложен и осетљив положај Србије, о којем често прича и сам премијер, онда би таква рокада била стварно неопходна. Човек чија памет није довољна да би сам предвидео овакве ударе на сопствени кабинет, напросто не би смео да буде на челу владе у држави која се суочава са читавим низом унутрашњих и спољних безбедносних и сваких других изазова. Представимо то на најједноставнији могући начин: један човек је био довољно паметан да препозна нечије опасне намере у погледу државе и владе; други човек то није био у стању; који ли је од њих двојице онда прикладнији за управљање државом и владом?!

Суштински, Вучић је овом својом изјавом сам себе сместио у положај сличан оном у којем се нашао после септембарске „геј параде“: тада је на београдске улице управо он послао и Жандармерију и свог брата са обезбеђењем, па за њихову каснију тучу он никако не може да буде невин, нарочито због тога што је и полицију и брата послао мимо закона. Исто тако и сада Вучић поставља ствари тако да је његова оставка најчаснији и најлогичнији излаз из невоље: или је крив што је дозволио да једним министарством руководи особа која ради против Владе и државе, или је крив што је нестручан и неспособан преко сваке границе прихватљивог.

Нека бира. Или нека се прави блесав, као и у случају „геј параде“, па ће на крају неко други да бира уместо њега.

(ФскСРБ – редакција)