Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ ТУЖЕ СРБИЈУ за геноцид

0

hasim taci ovk

Партија Хашима Тачија спремила резолуцију против Београда. Уз отварање међународног спора, тражиће и одштету

Посланичка група странке Хашима Тачија (ДПК) поднела је самопроглашеној Скупштини Косова захтев за изгласавање „Резолуције о геноциду Срба над Албанцима током сукоба 1999. године“.

Овим документом Тачијева партија практично најављује покретање спора против Београда пред Међународним судом правде у Хагу:

– Скупштина обавезује сепаратистичку Владу Косова да отпочне све политичке и правне процесе (домаће и међународне) који се односе на успостављање правде о геноциду и ратним злочинима почињеним од стране Србије према народу и имовини Косова и расветљавање судбине несталих током 1999. године – пише у предлогу ДПК.

Уколико текст добије већину у парламенту, а извесно је да хоће, није искључено чак и да Приштина покрене питање ратне одштете, о чему је Тачи говорио пре месец дана!

Овај потез, у Београду је протумачен као ново потурање клипова у точкове бриселског дијалога, док представници Листе „Српска“ Тачијев маневар разумеју као поруку да њихов повратак у косовске институције – није пожељан.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у уторак за „Новости“ да резолуција о геноциду не иде у прилог разговорима у Бриселу и да се о геноциду не гласа, већ да се о њему суди.

– Зар неко стварно мисли да ми под тим условима можемо да разговарамо у Бриселу? – пита се шеф дипломатије.

Потпредседник Скупштине КиМ из редова Листе „Српска“ Јасмина Живковић, каже за „Новости“ да резолуција нема нарочиту правну снагу, и да је, очигледно, до ње дошло зарад смиривања унутрашње политичке ситуације:

– Ово је покушај прављења равнотеже због оснивања Специјалног суда. Резолуција није на дневном реду седнице која се одржава у четвртак, али на самом почетку заседања може да се усвоји измењени дневни ред и да она тако дође пред посланике. Резолуције се усвајају простом већином и за то нису потребни гласови српских представника.

Градоначелник Грачанице Владета Костић каже за наш лист да је потез ДПК лош сигнал, који показује да највиши представници Владе КиМ заправо не желе Србе у институцијама јер се резолуција подноси у моменту када се разговара о повратку представника Листе „Српска“ у Владу и парламент.

ПАЛА УРЕДБА О ПРЕЛАЗИМА

УСТАВНИ суд Србије утврдио је да није у сагласности са Уставом Уредба о контроли преласка административне линије према АП Косово и Метохија, објављено је на сајту тог суда. У тој се информацији, међутим, наводи и да је Уставни суд на седници 26. марта „одбацио захтев за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу наведене уредбе“. Уредбом Владе из 2011. прописани су услови за прелазак преко административне линије према АП КиМ, као и мере против лица која поступају супротно одредбама.

(Вечерње Новости)