Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОТВАРА НАТО СЕМИНАР У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ, а Шешеља терају у хашки затвор

0
Фото: А. Анђић, Емил Чонкић

Фото: А. Анђић, Емил Чонкић

Народна скупштина Србије домаћин је 88. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине (ПС) НАТО, који се одржава у Београду од 31. марта до 2. априла.

Тема семинара је „Србија, Западни Балкан и Евроатлантска заједница”, а у уводном обраћању првог дана скупа, у уторак 31. марта говориће председник Владе Србије Александар Вучић, најављено је из републичког парламента.

Семинар се одржава у Дому Народне скупштине, а на отварању ће говорити и шеф Сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз, потпредседник Народне скупштине Игор Бечић, потпредседник Парламентарне скуптшине НАТО Паоло Али и други.

ХАГ ХОЋЕ ШЕШЕЉА

Трибунал наложио да лидер радикала Војислав Шешељ, после пет месеци на слободи, мора да се врати у притвор, што власт види као покушај дестабилизације земље. Нећу отићи добровољно, нека ме хапсе – поручује први човек СРС

После само пет месеци на привременој слободи, из Трибунала је у понедељак стигла „повратна карта“ којом се први човек СРС позива у Холандију како би се утврдило да ли је прекршио услове под којима је пуштен.

Конкретно, Жалбено веће Трибунала наложило је Претресном да опозове одлуку о привременом пуштању Шешеља да се због хуманих разлога и тешког здравственог стања брани са слободе.

– Наредни кораци у овом предмету ће бити одређени од стране Претресног већа – речено је „Новостима“ у Хагу.

Србији и Холандији биће послата одлука о томе када Шешељ треба да се врати у Схевенинген.

Званични Београд овај нови „хашки заокрет“ прочитао је као притисак Запада на Александра Вучића и српску владу, пре свега јер су водили уравнотежену политику и нису окренули леђа Русији и увели јој санкције. А то кључне државе ЕУ и Америка свакако очекују. Штавише, већ су у јавност пустили опцију о „усклађивању спољне политике са Бриселом“ што је еуфемизам за прекид партнерства са Кремљом.

Тумачи се и да је политичким центрима моћи из НАТО и ЕУ засметало обраћање премијера Вучића на годишњици бомбардовања и да је то један од мотива за политичку замку са вођом радикала, која може да дестабилизује Србију. Поготово што он не жели добровољно да се преда.

Да ће само са лисицама на рукама ући у авион, Шешељ је потврдио „Новостима“, свега неколико минута пошто је стигла вест из Хага.

– Нећу се добровољно враћати у Хаг. Остајем при свему што сам говорио од када сам се вратио у Београд. Да видимо како ће сада Вучић и Николић да ме хапсе. Нека дође полиција. Она хапси. Очекујем да ме испоруче јер ће у супротном Србија трпети уцене из ЕУ, а мој циљ је да никад не уђемо тамо – најављује Шешељ.

Фото: Вечерње новости

Фото: Вечерње новости

Милован Бојић: Умреће ако оде!

ХРВАТИ СРЕЋНИ
Одлука о повратку Шешеља је најмање што се могло учинити у овој фази, док се већ годинама чека пресуда – рекла је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић. – Свима је јасно да је он ратни злочинац и место му је у Хагу. Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић изјавила је да је „Шешељ штетио свима, а свакако односима у региону

Све је спремно да Шешељ ове недеље крене са примањем 12 тешких хемиотерапија у склопу лечење карцинома дебелог црева, уз метастазе на јетри. Уколико их не буде примио, умреће.

– Он је већ једном одбио да је узима, јер су нудили да је прима у специјалном бункеру. Због нелечења је и постао тежак болесник.Ово за „Новости“ каже Милован Бојић, лекар председника радикала и додаје да ће он сигурно одбијати да узима терапију у Хашком трибуналу у нехуманим условима:

Бојић тврди да лидер радикала никада није одбио ниједан преглед и да је лечен боље него годинама у Холандији.

– Открили смо нови карцином на дебелом цреву и одстранили га хируршки. Чекали смо да видимо шта ће се десити са променама на јетри. Конзилијум је заседао неколико пута и одлучио да се чека, и уз ултразвучну и скенерску дијагностику прати болест.

Имамо документацију тешку преко 15 килограма. Закључено је да се због нових сенки на јетри, које не прелазе критичну величину, почне са хемиотерапијама.

(Танјуг, Вечерње новости, Србин.инфо)