Прочитај ми чланак

ВЛАДА У СЕНЦИ ДС: Грађани ће 2016. казнити лошу политику Владе

0
Фото: ДС

Фото: ДС

Време одржавања редовних покрајинских и локалних избора није ствар политичке лицитације и јасно је утврђено Уставом Републике Србије чланом 180 , као и законом о изборима и одлуком Покрајинске скупштине. Ти избори морају да буду одржани на пролеће 2016. у редовном року и никако не могу бити одржани до краја ове године, јер јасно је речено да мандат одборника у локалној скупштини и покрајинских посланика траје четири године, истакао је Саша Пауновић, министар државне управе и локалне самоуправе Владе у сенци ДС .

– Свако одржавање избора ван овог рока, нпр. до краја ове године, могло би се сматрати суспензијом Устава и закона који се односе на ову област. Ако је све то познато онда је питање због чега лицитација датумима избора у јавности? Пре свега због тога што владајуће странке процењују да ће на пролеће следеће године имати далеко нижи рејтинг и да ће их стићи казна грађана за вођење лоше политике у претходне четири године – рекао је Пауновић, а преноси ДС.

Он је оценио да се због тога неки журе да одрже изборе ако је то могуће против Устава и закона до краја ове године и да онда покушају да смање те губитке на изборима који се очекују током наредне године.

– По истој логици могли бисмо ове године да одржимо изборе који су планирани за 2020. или 2024. годину и то можда чак и истог дана и дан унапред, дакле решимо све те проблеме које имају тренутно владајуће странке. Њихов рејтинг ће неминовно падати и они просто не могу да побегну од тога да ће морати да преузму одговорност за вођење политике у ове четири године. Казна грађана стићи ће их на изборима 2016. – оценио је Пауновић.

Он је истакао да Демократска странка позива да се поштују Устав и закон и да избори буду одржани у редовном року.

– Према оном што се може прочитати из Устава и закона, ти избори могли би се одржати у периоду између 22. априла и 22. маја 2016., ако узмемо у обзир рокове одржавања покрајинских избора, под условом да желимо да они буду одржани истог дана – закључио је Пауновић.

(Блиц)