Прочитај ми чланак

СТУДЕНТ ИЗ СЈЕНИЦЕ: Србијо, спаси ме из Јемена

0

suad

Студент из Сјенице Суад Дацић није успео да напусти Јемен пре почетка ваздушних напада коалиције арапских земаља, предвођених Саудијском Арабијом, на снаге шиитских побуњеника које контролишу већину територије ове државе, па и престоницу Сану у којој Дацић студира.

Он се јавио породици и представицима Исламске заједнице (ИЗ) у Србији које је замолио да апелују на државне органе да га што пре евакуишу из ратом захваћеног Јемена.

– Суад је планирао да напусти Јемен, али су у тренутку када је требало да полети са аеродрома коалиционе снаге бомбардовале писту и он је остао заробљен у Сани. Јемен су, преко својих амбасада, напустили готово сви страни држављани, али Дацић није имао коме да се обрати јер Србија нема амбасаду у Јемену – кажу у ИЗ у Србији чију Медресу је Суад завршио пре одласка на студије.

Они позивају државу Србију, пре свега Министарство иностраних послова, да уложе дипломатске напоре како би помогли Дацићу да што пре напусти Сану у којој букти грађански рат између шиитских побуњеника, регуларне војске Јемена и чланова Ал Каиде.

Саудијска Арабија и још девет арапских земаља почеле су бомбардовање положаја оружаних формација шиита како би спречили њихову офанзиву и преузимање контроле над целом земљом.

(Блиц)