Прочитај ми чланак

Синод „чешља“ СПЦ у Канади

0

vladika kanadski Georgije

Почела да ради црквена комисија за утврђивање могућих злоупотреба владике Георгија. Чланови Епархијског управног одбора прете тужбом канадским судовима

Комисија Српске православне цркве за утврђивање стања у Епархији канадској допутовала је у Онтарио и почела свој рад. У следећих неколико дана она ће узети изјаве од свештеника који су отказали послушност владики Георгију и прегледати документацију о пословању епархије. Комисија ће, пошто утврди стање, саставити извештај са предлогом мера и доставити га београдској Патријаршији.

Првобитни план био је да истражитељи, који су од Светог синода добили задатак да испитају све детаље о раду цркве у Канади још половином месеца крену у манастир у Милтону, средиште ове епископије, али је пут одложен због визирања пасоша чланова делегације. Поред владике рашко-призренског Теодосија, који је председник Комисије, у њој је и епископ западноамерички Максим као и протојереј ставрофор Велибор Џомић, са више локалних свештеника и Срба из Канаде. Иако је изабран, због нарушеног здравља из тима истражитеља је иступио владика зворничко-тузлански Хризостом.

Комисија ће у следећих неколико дана испитати оптужбе дела свештенства из Канаде које годинама пљуште по епископу Георгију, а које су посебно учестале последњих месеци. Владика се оптужује за расипање црквеног новца, сукобљавање са верницима и бројне друге злоупотребе.

Међу свештеницима и верницима у Канади, у ишчекивању извештаја за који се предвиђа да ће бити „свилен гајтан“ за владику Георгија, букнуо је рат писмима подршке и оптужби. На адресу београдске Патријаршије, у међувремену, стигао је и допис Епархијског управног одбора, који је, подржавајући владику Георгија, преузео одговорност за стање у Канадској епархији. Потписници овог писма упозорили су Синод СПЦ да им нису достављене оптужбе нити докази за наводне злоупотребе.

– Уколико нам ови материјали не буду достављени, поступак ће бити само прогон на који не можемо да пристанемо. То би била повреда самих темеља црквеног права, на шта ћемо одговор потражити у оквиру закона Канаде и провинције Онтарио – каже се у писму које су потписали потпредседници Франсоаз Арсић и Илија Ракановић.

ДВА БРАТА, ДВЕ СУСПЕНЗИЈЕ?

Разрешење епископа Георгија од епархије у Канади најчешћи је епилог црквеног поступка који се помиње у црквеним круговима. Уколико се то догоди, он ће поделити судбину рођеног брата, епископа средњоевропског Константина, кога је Сабор СПЦ пре две године трајно разрешио управе над овом епископијом.

(Вечерње Новости)