Прочитај ми чланак

ПАТРИОТСКИ БЛОК: НАТО није добродошао у Србију

0

dss-dveri-anti-nato-300-3

Демократска странка Србије и Покрет Двери предали су данас у Скупштини Србије протестно писмо поводом потписивања ИПАП споразума Србије са НАТО-ом, али и против организовања семинара Парламентарне скупштине НАТО-а који се данас одржава у Београду. Они су хтели да одрже конференцију за новинаре у Дому Народне скупштине, што им није дозвољено, па су конференцију одржали испред зграде парламента, где су прочитали писмо, а потом га на писарници предали.

„Одржавање тог скупа у Скупштини Србије и потписивање ИПАП је увреда и пузајући улазак у НАТО, што је противно елементарним виталним интересима земље и опредељењу огромног броја њених грађана“, рекла је председница ДСС Санда Рашковић Ивић.

Ивић је поручила властима да су „обавезни да распишу референдум уколико Србија под њиховим вођством улази добровољно у НАТО, или уколико је уводе као плен западног војног савеза да одступе са власти и распишу ванредне изборе на свим нивоима“.

Потписивањем ИПАП споразума, оценила је Ивић, Србија се сврстава у антируску војну коалицију.

„Пузајући улазак Србије у НАТО није обично политичко питање, већ питање опстанка земље“, рекла је Ивић и навела да се у писму државном врху упозорава, „да ће уколико се власт сврста на страну НАТО, свака политичка реакција противника против ње бити легитимна и оправдана“.

„Ми смо овде нека врста узбуњивача који покушавају да кажу да ИПАП није обичан споразум, већ да тај споразум тектонски мења структуру историје и морала овог народа“, рекао је члан Старешинства Покрета Двери Владан Глишић.

У писму се наводи да се потписивањем ИПАП споразума Србија опасно приближила најмрачнијој војној организацији данашњице и да је тиме озбиљно нарушила своју позицију војне неутралности.

„Свакоме је јасно да је потписивање ИПАП-а, којим Република Србија добровољно уступа своју територију, ваздушни простор и инфраструктуру снагама НАТО-а, сврставање наше земље у антируску војну коалицију, и то у тренутку кад је америчким такозвани ‘Актом о превенцији руске агресије’ Русији практично објављен рат“, стоји у протестном писму.

Додаје се да власт треба да затражи мишљење грађана на референдуму о споразуму ИПАП.

„Поред референдума и избора, захтевамо од вас да се вратите Уставу, закону и српској историји, и да од НАТО-а захтевате надокнаду материјалне штете изазване 78-одневним бесомучним бомбардовањем, која је процењена на преко 100 милијарди долара“, наводи се у писму.

Представници ДСС-а и покрета Двери нагласили су да се историјски циклус започет НАТО агресијом на Југославију није завршио и да зато нико нема право да стави Србију на страну непријатеља.

„Подсећамо вас да немате ни политичко ни морално право да жртвујете данашњи највећи морални и историјски ресурс земље и народа који су се први у Европи херојски супротставили злочиначком војном савезу“, стоји у писму.

(ДСС, Двери)