Прочитај ми чланак

Мистерија: Да ли су Срби уништили НАТО авионе у Тузли и Тирани?!

0

Навршило се 16 година од бомбардовања СРЈ, а и даље није решена мистерија да ли су заиста наши пилоти учествовали у супертајној акцији те 1999. кад су у два напада уништили НАТО базе на аеродромима у Тузли и Тирани!

Или Северноатлантска алијанса упорно то крије, или је то заправо био само плод нечије маште који се брзином светлости претворио у урбану легенду и највећу нашу превару. Годинама се приповеда да су храбри авијатичари Војске Југославије извели херојски подвиг и нанели огромну штету непријатељу. Чак је текст о томе пре извесног времена објавио и Мирослав Лазански.

Нико ништа не зна

Он је у детаље описао кад су напади започели, одакле су наши полетели, колико је НАТО хеликоптера и авиона уништено, па чак и то да су летели на само три метра висине изнад површине мора како их не би открили радари док су се кретали ка Албанији. И нагласио је да се радило о „супертајној мисији, без знања и одобрења команде у Београду“. Политички аналитичар Звонимир Трајковић је у свом тексту о наводном атаку на тузлански аеродром такође био детаљан, а навео је и да смо имали жртава, али износи само име и прво слово презимена потпуковника који је страдао. Позива се и на извесног мајора Гавриловића.

И шта се заиста десило? НАТО никад ништа није саопштио о ова два догађаја, а никаквих информација није било ни у светским медијима. Нити се икад огласила наша војска. Било је баш тако супертајно? Или је то само још један у низу српских митова.

– Нисам тврдио да је икад дошло до тога. Немам потврду – казао нам је јуче кратко Мирослав Лазански, кад смо покушали да од њега добијемо разрешење ове мистерије и да нам открије како је и где прикупио информације које је објавио.

Трајковића, нажалост, нисмо успели да добијемо. А није стигао одговор ни од српског министарства одбране. Док се ова прича не разјасни, ми вам дајемо на увид како су, наводно, изгледале те акције. Барем онако како су их описали Лазански и Трајковић.

Извор: Курир