• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • МУП РФ: Догађаји у Украјини унели раздор међу националистичке организације у Русији
Прочитај ми чланак

МУП РФ: Догађаји у Украјини унели раздор међу националистичке организације у Русији

0

ruski-nacionalisti_0

У руском националистичком покрету дошло је до раздора због догађаја у Украјини, саопштио је заменик начелника Главне управе за борбу против екстремизма Министарства унутрашњих послова Русије Владимир Макаров.

„У руском националистичком покрету дошло је до раскола због догађаја у Украјини“, истакао је Макаров на заседању Савета при председнику Русије за развој цивилног друштва и људска права.

Тако се, према његовим речима, део националиста прикључио борбеним дејствима на страни украјинских националистичких батаљна, док други подржавају Доњецк и Луганск, преноси ТАСС.

Према речима представника руског МУП-а, предузете су мере за спречавање одласка представника руских националистичких организација у Украјину.

Током последње три године, истакао је Макаров, у Русији се смањио број екстремистичких кривичних дела насилног карактера која су починиле националистичке организације. „Током последње три године успели смо да изведемо пред суд утицајне националистичке идеологе и лидере аутономних профашистичких групација које су извршиле нападе“, истакао је Макаров.

У извештају Московске канцеларије за људска права из фебруара наведено је да се активност националиста у Русији 2014. смањила и да су на то утицали догађаји у Украјини. Део националиста је подржао припајање Крима и „руско пролеће“ у Донбасу, док су други противници „руског пролећа“, а Мајдан виде као протест против криминала и корупције, објаснили су борци за људска права.

По њиховом мишљењу, овакав раскол смањује снагу националистичког покрета у целини, што се и показало у акцијама које су организовали током 2014. и које су биле мањих размера него ранијих година.

Текст преузет уз одобрење Руске речи