Прочитај ми чланак

БИЉКА КОЈА СЕ МАСОВНО ГАЈИЛА У СРБИЈИ: Направљен ауто од конопље са горивом од конопље (Видео)

0

automobil na konoplje Renew0

Произвођач аутомобила Renew је направио аутомобиле од угљенично негативног материјала из конопље који ће моћи да се крећу на етанол из конопље.

Нафтна и аутомобилска индустрија већ годинама доминирају на глобалном тржишту без кајања због еколошких последица бензинске индустрије и без размишљања о необновљивости енергетских извора. Данас сектор саобраћаја у највећој мери доприноси ефекту стаклене баште.

Срећом, протеклих година се свет све више окреће одрживости и иновацијама у аутомобилској индустрији и саобраћајном сектору. Компаније попут Тесла Моторс постављају темеље за одрживу будућност аутомобилске индустрије.

Renew је нова аутомобилска компанија чији је циљ да искорени возила која користе угљоводнике и загађују околину.

Како она мисли да превазиђе овако велику препреку? Рећи ћемо вам само да планирају то да ураде помоћу конопље.

Зашто конопља?

Конопља се вековима користи у бројним индустријама, укључујући индустрију папира, материјала, хране, па и грађевине. Влакна из конопље су једна од најјачих и најиздржљивијих биљних влакана данашњице, те представљају доброг конкурента многим вештачким материјалима.

Ипак, једна од најневероватнијих ствари везаних за конопљу поред лакоће, издржљивости и биоразградивости јесте чињеница да је она угљенично негативна. То значи да она уклања угљен-диоксид из атмосфере много брже него многе друге биљке. Дрвећу је потребно око 20 година да израсте, док конопља сазрева за 3-4 месеца и може се пресађивати неколико пута годишње.

Јачина конопље потиче управо из тога угљен-диоксида који апсорбује из атмосфере у своја влакна. Када се конопља користи рецимо за прављење аутомобила, она уклања значајну количину угљен-диоксида из атмосфере у процесу под називом изоловање угљен-диоксида. Применом овог процеса, значајно се може смањити емисија угљен-диоксида из аутомобила.

Етанолни мотори

Возила компаније Ренеw раде на етанол. Када се упореди са бензинским моторима, аутомобили са етанолом стварају значајно мање нивое емисије.

Аутомобили компаније Ренеw су до те мере усавршени да у њих може да се унесе било каква мешавина етанола и гаса од 0-100%, а мотор се сам подешава.

Нови модели ЦАННА 100 & 130 одају 10% мању емисију него просечно возило на струју, док ЦАННА ЕВ модел одаје 22% мање емисије у односу на возило на струју, а поседује коњске снаге у распону од 80 до преко 400.

Оно што је најважније јесте да су Ренеw аутомобили опремљени тако да могу да раде на етанол из конопље, уколико тако нешто икада доспе на тржиште.

Да ли су спортски аутомобили од конопље из 2015. године аутомобили будућности?

Renew спортски ауто је инспирисан европским тркачким аутомобилима из педесетих и шездесетих година прошлог века.

Тело аутомобила је направљено од угљенично негативних влакана конопље, уместо од угљенично позитивних, челичних, алуминијумских влакана или фибергласа, од којих се иначе аутомобили данас производе.

Ренеw креће на туру широм света овог месеца и појавиће се на разним сајмовима и фестивалима. Председник компаније жели да охрабри све госте да седну иза волана и да направе селфи, тако да сви њихови пријатељи сазнају за нове аутомобиле и рашире вест путем интернета. Мисија компаније Ренеw јесте да се до 2025. године производе само угљенично неутрални аутомобили.

„Природа се може спасити само тако што ће се ствари правити од онога што расте изнад земље, а не од онога што је закопано“, навео је Брус Диkен, председник компаније.

Диkен верује да ће у наредној деценији бар 75% аутомобилских компоненти, укључујући и акумулаторе, да се прави од угљенично-негативне конопље, чиме ће се емисија угљен-диоксида смањити још више него што је смањена употребом возила на струју.

(webtribune.rs / Lekalizacija.rs)