Прочитај ми чланак

ЗАМКА ЗАПАДА ВУЧИЋУ И СРБИЈИ: Хаг сад тражи Шешеља

0
seselj pali zastavu

Фото: Вечерње новости

Трибунал наложио да лидер радикала, после пет месеци на слободи, мора да се врати у притвор, што власт види као покушај дестабилизације земље. Нећу отићи добровољно, нека ме хапсе – поручује први човек СРС

После само пет месеци на привременој слободи, из Трибунала је у понедељак стигла „повратна карта“ којом се први човек СРС позива у Холандију како би се утврдило да ли је прекршио услове под којима је пуштен.

Конкретно, Жалбено веће Трибунала наложило је Претресном да опозове одлуку о привременом пуштању Шешеља да се због хуманих разлога и тешког здравственог стања брани са слободе.

– Наредни кораци у овом предмету ће бити одређени од стране Претресног већа – речено је „Новостима“ у Хагу.

Србији и Холандији биће послата одлука о томе када Шешељ треба да се врати у Схевенинген.

Званични Београд овај нови „хашки заокрет“ прочитао је као притисак Запада на Александра Вучића и српску владу, пре свега јер су водили уравнотежену политику и нису окренули леђа Русији и увели јој санкције. А то кључне државе ЕУ и Америка свакако очекују. Штавише, већ су у јавност пустили опцију о „усклађивању спољне политике са Бриселом“ што је еуфемизам за прекид партнерства са Кремљом.

Тумачи се и да је политичким центрима моћи из НАТО и ЕУ засметало обраћање премијера Вучића на годишњици бомбардовања и да је то један од мотива за политичку замку са вођом радикала, која може да дестабилизује Србију. Поготово што он не жели добровољно да се преда.

Да ће само са лисицама на рукама ући у авион, Шешељ је потврдио „Новостима“, свега неколико минута пошто је стигла вест из Хага.

– Нећу се добровољно враћати у Хаг. Остајем при свему што сам говорио од када сам се вратио у Београд. Да видимо како ће сада Вучић и Николић да ме хапсе. Нека дође полиција. Она хапси. Очекујем да ме испоруче јер ће у супротном Србија трпети уцене из ЕУ, а мој циљ је да никад не уђемо тамо – најављује Шешељ.

Званично, у поднеску Трибунала којим се објашњавају разлози због којих Шешељ треба да се врати у притвор, цитирају се Шешељеве изјаве да се неће добровољно вратити, говори се о његовим претњама особама које сарађују са Тужилаштвом и вређању жртава.

Такође, пише и да „понашање лидера СРС доводи у питање хуманитарне разлоге његовог привременог ослобађања због здравственог стања“.

hronologija Seselja

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић назвао је одлуку Хашког трибунала перфидном и скандалозном:

– Њом се угрожава стабилност државе и читавог региона. Србија ниједним актом није била упозната ни са одлуком о пуштању Шешеља, а ни сада са одлуком о његовом повратку. Када Влада буде добила званично обавештење изјасниће се о даљим корацима.

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин рекао је да је захтев Хага покушај дестабилизације Србије и рушење премијера Вучића.

– Захтев је дошао непосредно након обележавања годишњице бомбардовања када је први пут један српски премијер рекао да је у питању НАТО агресија, а не некаква акција. Иза захтева стоје земље које нису хтеле да дођу на обележавање годишњице бомбардовања – објаснио је Вулин.

Вучић: Неморална одлука, али не мењам срце и образ

Влада Србије ће се наредних дана изјаснити поводом одлуке Хага, поручио је премијер Александар Вучић:

– Нисам у ситуацији да сакријем љутњу на вест због неморалне одлуке коју су донели. Не мислим да је Шешељ тема. Када бих изговорио све што осећам неко би помислио да нисам успео да суздржим бес због неморалних одлука које су неки донели. Очигледно је да мој говор поводом обележавања годишњице бомбардовања 24. марта, испред зграде Генералштаба, није наишао на опште симпатије у свету. Али ја не желим да мењам ни своје срце, ни свој ум ни свој образ. Хоћу да упозорим да мој понос и мој морал, као и стабилност Србије немају цену.

Вулин каже „да Србији добро иде, има више новца, запошљава, решила је питање „Железаре“, али да некоме није у интересу да се о томе прича, него хоће ли бити нереда на улицама и да ли ће се Шешељ предати“.
Изненадном одлуком Жалбеног већа Хашког трибунала Србија се ни крива ни дужна увлачи у спор између Судског већа, Тужилаштва и самог лидера радикала, оценио је потпредседник Владе Расим Љајић.

– Трибунал наставља са чудним и збуњујућим одлукама. Најпре је Шешељ пуштен под околностима које су незабележене у досадашњој пракси, без икаквих услова који су постављени пред њега и државу Србију. Влада је врло јасно нагласила да је спремна да пружи гаранције Шешељу, уколико их он прихвата. Трибунал је, међутим, донео одлуку практично безусловног пуштања, уз ограду да Шешељ једино не сме да утиче на сведоке у процесу и жртве. Доношење две контрадикторне одлуке за само пет месеци, сарадњу са Хагом значајно отежава – категоричан је Љајић.

У Министарству правде нису хтели да коментаришу нови заплет око лидера радикала, јер до у понедељак касно по подне нису добили никакав званични допис из Трибунала.

Иначе, за све хашке оптуженике који се нису добровољно предали, поступак пребацивања је исти. После хапшења, Виши суд у Београду одлучује о томе да ли су испуњени сви захтеви које је послао Хаг. Ако јесу, извршна власт доноси коначну одлуку о слању у Холандију.

Ова процедура требало би да се односи и на Шешеља. Куриозитет је да Шешељ није пуштен уз гаранције Владе него на основу његовог договора са Хагом, па ће зато бити спроведена процедура као да се никада није добровољно предао Хагу.

Милован Бојић: Умреће ако оде!

ХРВАТИ СРЕЋНИ
Одлука о повратку Шешеља је најмање што се могло учинити у овој фази, док се већ годинама чека пресуда – рекла је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић. – Свима је јасно да је он ратни злочинац и место му је у Хагу. Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић изјавила је да је „Шешељ штетио свима, а свакако односима у региону

Све је спремно да Шешељ ове недеље крене са примањем 12 тешких хемиотерапија у склопу лечење карцинома дебелог црева, уз метастазе на јетри. Уколико их не буде примио, умреће.

– Он је већ једном одбио да је узима, јер су нудили да је прима у специјалном бункеру. Због нелечења је и постао тежак болесник.Ово за „Новости“ каже Милован Бојић, лекар председника радикала и додаје да ће он сигурно одбијати да узима терапију у Хашком трибуналу у нехуманим условима:

Бојић тврди да лидер радикала никада није одбио ниједан преглед и да је лечен боље него годинама у Холандији.

– Открили смо нови карцином на дебелом цреву и одстранили га хируршки. Чекали смо да видимо шта ће се десити са променама на јетри. Конзилијум је заседао неколико пута и одлучио да се чека, и уз ултразвучну и скенерску дијагностику прати болест. Имамо документацију тешку преко 15 килограма. Закључено је да се због нових сенки на јетри, које не прелазе критичну величину, почне са хемиотерапијама.

Двери против!

Двери се изричито противе повратку Војислава Шешеља у Хаг.

– Хашко тужилаштво већ годинама не успева да докаже његову кривицу. Не постоји ниједан рационалан разлог да Шешељ буде испоручен том лажном суду. То је суд у коме је један број оптужених Срба убијен, док је већина на одслужењу дугогодишњих робија и то без правих доказа и на основу сведочења лажних сведока.

Одлучивао судија са Мадагаскара

Одлуку да се Претресном већу наложи да нареди повратак Војислава Шешеља у Хаг, донеле су судије Вилијам Хусеин Секуле из Танзаније, Арлет Рамаросон са Мадагаскара и Калида Рашид Кан из Пакистана. Док су судије из Русије Бакхтијар Тузмукамедов и из Тогоа Кофи Кумелио Афанђе издвојили своја мишљења наводећи да се не слажу са правним образложењем и закључком већине.

Тражио превод

Шешељ је вечерас у Бору изјавио да је добио захтев из Трибунала да се врати у Хаг:

– Тај документ је на енглеском, па сам им одговорио да ми га доставе на српском и добићу га до среде.

Најбоље да Шешељ сам оде у Хаг

Председник Националног савета за сарадњу са Хашког трибунала Расим Љајић изјавио је да је за Шешеља најбоље да сам оде у Хаг и преда се.

„Свако опирање ће умањити шансу да касније буде пуштен. Уколико настави са оваквим изјавама, чини себи медведу услугу“, рекао је Љајић гостујући у Дневнику РТС-а.

(Вечерње Новости)