Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ МОРА НАЗАД У ХАГ! ШЕШЕЉ: Неће ме лако ухапсити

0
Aleksandar i Vojislav Seselj

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Како јавља тв станица Б92 лидер СРС Војислав Шешељ мораће да се врати у Хаг, саопштено је из Хашког трибунала.

Б92 даље наводи да Жалбено веће наложило је да се опозове одлука о привременом пуштању Шешеља на слободу и да се он врати у притворску јединицу Трибунала.

Након тога, Србија и Холандија ће се поново изјашњавати о његовом пуштању на слободу, а Претресно веће ће након тога поново проценити могућност да Шешељу буде дозвољен привремени излазак на слободу, јавља београдска станица.

Миљан Дамјановић, члна Отаџбинске управе Српске радикалне странке је у име своје странке за Србин.инфо рекао да се Војислав Шешељ неће се добровољно враћати у Хаг и да радикалски лидер наставља своје испланиране активности, а да га једино могу хапсити само „његови саучесници у злочину”, некадашњи дугогодишњи страначки сарадници, Александар Вучић и Томислав Николић.

„Сад је на реду издајнички режим Вучић-Николић. СРС ће пратити помно сваки корак пронатовске издајничке власти и реаговати адекватно. О томе ће благовремено бити упознати и српска јавност”, поручио је за наш портал фукционер СРС Миљан Дамјановић.

Судско веће одобрило је пуштање лидера СРС из Хашког трибунала 6. новембра 2011. године, а разлог је било омогућавање адекватног лечења метастазе рака на јетри.

ЉАЈИЋ: Нису нас питали, проблематична одлука Хашког трибунала. Више о томе прочитајте ОВДЕ

Шешељ је пуштен уз гаранције Владе Србије, иако их је он „одбио“.

Како је раније објављено, услови Шешељевог привременог пуштања на слободу би подразумевали кућни притвор, полицијску пратњу приликом кретања из медицинских разлога, забрану комуникације са жртвама у вези са његовим случајем, забрану јавног разматрања његовог случаја, а помињала се и забрана учешћа у „политичком животу“, као и одузимање пасоша.

Међутим, услови његовог пуштања нису објављени и држе се у тајности.

Шешељ је активно учествовао у политичком животу Србије, држао је говоре на митинзима и учествовао је у акцијама СРС.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позвао је раније Жалбено веће да усвоји његову жалбу на одлуку Судског већа о привременом ослобађању лидера СРС Војислава Шешеља и да одбаци Шешељев захтев да жалба Тужилаштва не буде прихваћена.

„Шешељ није поткрепио доказима своју тврдњу да жалба Тужилаштва није заснована на валидним правним мотивима“, наводи се у поднеску који је Брамерц данас упутио Жалбеном већу, а који је објавио Хашки трибунал.

Жалба Тужилаштва којом се тражи поништење одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу је примерено заснована на Шешељевим јавним активностима, које подривају основе за његово привремено ослобађање, истиче се у поднеску.

Међу тим активностима наведене су Шешељеве поновљене изјаве да се неће добровољно вратити у Хаг, претње људима који сарађују са Тужилаштвом, изјаве које су увредљиве по жртве, као и Шешељеве изјаве и понашање који доводе у питање хуманитарне разлоге везане за његово здраствено стање.

ШЕШЕЉ: НЕЋУ У ХАГ, НЕКА МЕ ХАПСЕ

Нећу се добровољно враћати у Хаг. Остајем при свему што сам говорио од када сам се вратио у Београд. Да видимо како ће сада Александар Вучић и Томислав Николић да ме хапсе.

Ово за „Новости“ неколико тренутака пошто је чуо да Жалбено веће Хашког трибунала тражи да се врати у Холандију, каже Војислав Шешељ.

– У седишту сам странке, обављам страначке послове. Поподне идем у Бор да држим трибину. Нека дође полиција. Она хапси. Ако дође Жандармерија, они бију, морам да чувам леђа – каже Шешељ. – Неће бити лак посао да ме хапсе.

Шешељ наводи да ће држава морати да испоштује временску процедуру о изручењу и да ће у том периоду пробати да оспори захтев Хага да се врати, јер су му у Холандији сва права угрожена.

(Србин.инфо, Б92, Новости)