Прочитај ми чланак

И Туђман рехабилитовао Дражу Михаиловића

0

Draza-Mihailovic-Ciode

Како преноси РТС, у тексту за загребачки недељник Глобус под насловом „Да није било Тита, не би било Хрватске“, књижевни критичар Велимир Висковић је изнео сећања на разговоре са Фрањом Туђманом осамдесетих година.

Осим што је Туђман одао признање Брозу за то што Хрватска данас уопште и постоји, рекао је још нешто занимљиво: „Да није било (Титове) антифашистичке борбе, Југославија би била обновљена као монархија с јаким прочетничким елементима, јер би четници и Избјегличка влада били прихваћени као дио савезничке коалиције, а Хрвати би били потчињени као нацистички колаборационисти“.

Овим заправо сам Туђман негира пропагандну поставку да је Југословенска војска у отаџбини предвођена Михаиловићем била „квислиншка“. Јер, да јесте – не би било никакве основе да буде прихваћена као део савезничке коалиције. С друге стране, овим је Туђман недвосмислено потврдио да не може бити ни говора о било каквој симетрији између усташког и равногорског покрета. Јер – зашто би иначе Савезници прихватили четнике као своје, а Хрвате као „нацистичке колаборационисте“?

У години када се обележава 70-годишњица победе над фашизмом, нека виша правда је омогућила да се обелодани признање некога ко никако није био пријатељ Срба – да су Срби имали не један, већ два антифашистичка покрета током Другог светског рата. И да велики „антикомунисти“ Хрвати дугују свој опстанак и рехабилитацију ником другом до – комунистима.

Ако је и од Туђмана – није мало. Оваквом поклону се у зубе не гледа.

(Фсксрб.ру – А.Павић)