Прочитај ми чланак

Гашић: Будите стрпљиви око пада хеликоптера

0
Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Београд – Министри одбране и правде Братислав Гашић и Никола Селаковић позвали су јавност у Србији да буде „стрпљива“ поводом истраге о паду војног хеликоптера.

Иако је данас истекао рок техничкој комисији за утврђивање узрока пада хеликоптера 13. марта, засад није познато шта ће и када бити предочено јавности.

Министар Гашић је рекао да није видео извештај комисије, као и да није упознат са његовим садржајем.

Министар правде Никола Селаковић такође је позвао на стрпљење када се ради о извештају о паду војног хеликоптера, наводећи да никоме није у интересу да било шта крије о тој трагедији.

Селаковић је новинарима у Скупштини Србије рекао да јавност треба да буде стрпљива, будући да су извештаји јавно најављени, те поручио да је јавно-тужилачка организација самостална у свом раду и да ће изаћи са саопштењима када за то додје време.

„Јавност то може да очекује, јер су јавно најављени. С обзиром да то није нешто чиме се непосредно бавим не могу да вам дам одговор на питање када. Свакако да ће бити и да никоме није у интересу да се било шта крије када је у питању та трагедија“, казао је Селаковић.

„Само будите стрпљиви и сачекајте. Не знам што би вас више интересовао исход него што интересује мене. Врло сам заинтересован за то, будући да сам у акцијама спасавања људи био у прилици да упознам те пилоте и уверим се колики су то били врхунски професионалци и посвећени у свом раду“, рекао је Селаковић .

Министар правде је казао и да то занима сваког нормалног човека у Србији.

У паду војног хеликоптера 13. марта погинуло је седам особа, укључујући и бебу из Новог Пазара, коју су чланови посаде превозили до Београда.

Већ следећег дана након несреће начелник генералштаба Љубиша Диковић саопштио је да су формиране две комисије које ће испитати пад војног хеликоптера.

Једна комисија је била задужена да утврди одговорност за пад хеликоптера и она је имала рок до извештај поднесе до среда 18. март.

Извештај је предат Туђилаштву, али јавност није упозната са његовим садржајем.

Премијер Александар Вучић навео да се, према прелиминарним резултатима истраге о паду хеликоптера, не искључује да је реч о квару. Тада је саопштио и које су биле две последње реакције пилота:

„Прво је рекао ‘Видим писту’, а у другом тренутку каже ‘Имам проблем, морам у пењање’. До краја истраге ће се утврдити шта је разлог пада. Да ли реч о квару или је било нешто друго у ваздуху сазнаћемо из комплетног извештаја сутра или за који дан“, изјавио је премијер тада за РТС.

Друга, техничка комисији имала је рок да поднесе извештај до данас, 30. март.

(Танјуг)