• Почетна
  • СВЕТ
  • Војна вежба Велике Британије као одговор Русима и њиховим авионима
Прочитај ми чланак

Војна вежба Велике Британије као одговор Русима и њиховим авионима

0
ФОТО: Бета/ АП

ФОТО: Бета/ АП

Лондон – Британска ваздухопловна армија одржала је највеће војне вежбе у последњих 13 година у знак одбране од могућих претњи Русије, преноси агенција Тас.

Како је саопштено, ваздухопловне вежбе су подстакнуте „честим појављивањем руских ловаца на небу изнад Британије“.

“Армија је одржала низ вежби у ваздуху као припрему за било какве нападе на Велику Британију“, наводи лист “Сандеј тајмс“.

У недавно одржаним једнодневним вежбама на небу изнад североисточне Енглеске је учествовало 20 ловачких авиона „тајфун“ и бомбардера „торнадо“, преноси Спутњик.

Како је наведено, вежбе су одржане још 19. марта, али су информације о британским “ратним играма“ објављене тек данас.

У јануару су Британци позвали на разговор руског амбасадора у Лондону поводом тога што је један домаћи цивилни авион морао да скрене с курса, јер су два руска бомбардера ТУ-95 „медвед“ летела изнад Ламанша, додуше изван британског ваздушног простора.

Раније овог месеца, ирски лист Ајриш егзаминер објавио је како је више авиона на комерцијалним летовима морало да мења правац у ирском ваздушном простору због близине два руска бомбардера.

Руско министарство одбране је, међутим, издало саопштење у којим се истиче како руски ратни авиона не крше међународне прописе и не повређују ваздушни простор било које државе.

(Танјуг)