Прочитај ми чланак

Синиша Мали: Београд ће бити као Лисабон

0
SINISA MALI

Foto: Tanjug

 

Лисабон — Градоначелник Београда Синиша Мали је у Лисабону присуствовао презентацији пројекта „Лисбон Wатерфронт Рехабилитатион План“, пандану „Београду на води“.

Он је поручио да ће стратегија развоја приобаља српске престонице бити урађена по узору на Лисабон.

Како се наводи у саопштењу градске управе, пројекат који подразумева рехабилитацију лисабонског приобаља у дужини од 19 километара градоначелнику Београда представио је градски архитекта Лисабона Педро Диниз.

„Њихово искуство може да буде драгоцено за нас, с обзиром на то да не постоји јединствен план и пројекат на који начин ће се у наредних 20 година развијати приобаље Београда. Са главним градским урбанистом ћу покренути иницијативу да распишемо међународни конкурс како би највеће светске фирме дале идеју како уредити простор око Саве и Дунава“, рекао је Мали.

Он је прецизирао да се то односи и на део око Великог ратног острва и обала две реке од Новог Београда до Земуна, с друге стране од Аде Хује, до Аде Циганлије.

Према његовим речима лисабонски архитекта Диниз започео је тај посао пре неколико година и сада, како је објаснио, челници Лисабона имају јасну идеју како да се поједини садржаји, попут становања, спорта, културе и рекреације, уклопе у визију развоја града.

Мали је обишао и подручје уређено 1998. за потребе међународног сајма ЕXПО 98.

Како је истакао то је био потпуно запуштен део Лисабона, за који се од 1992. правио мастер план, 1994. је почело рушење зграда, да би до 1998. била завршена прва фаза развоја тог дела града.

„Од тада до данас, траје развој овог дела града. То је дугачак процес обзиром на то да је велики посао у питању. На исти начин смо кренули да радимо и ‘Београд на води’ и ово је била добра прилика да чујемо њихова искуства, грешке које су направили, како их не бисмо поновили“, истакао је градоначелник.

Мали је нагласио да су искуства Лисабона посебно драгоцена када је реч о енергетској ефикасности и о новим технологијама, које ће бити примењене у пројекту „Београд на води“.

 

 

Танјуг