Прочитај ми чланак

КАД АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР брани Русију од Б92

0
Фото: Јутуб

Фото: Јутуб

Постоје ли лажи које су сувише глупе да би биле употребљиве? На телевизији Б92 можда верују да таквих нема, тј. да за сваку лаж може, условно речено, да се пронађе купац.

За ову кућу и њене новинаре изгледа да нема неистине која не заслужује пажњу, само ако је макар начелно уперена против Србије или Русије. Оно што никоме другом не би пало на памет ни да помисли, а камоли изговори у програму, новинари Б92 са лакоћом и без икакве уздржаности испаљују у етар. Последњи такав бисер је тврдња да грађани Србије више воле Европску унију него Русију!

Ти неопевану бесмислицу, додуше помало увијену, изговорила је Татјана Алексић, водитељка „Кажипрста“, када је у четвртак, 26. марта, угостила некадашњег америчког амбасадора у Београду Вилијема Монтгомерија. Његове изјаве изговорене том приликом касније су привукле велику пажњу, поготово због агенцијског извештаја о емисији који су пренела безмало сва гласила у Србији. Из тог извештаја се, ипак, не може ни наслутити колико је заиста био живописан тај разговор, а нарочито његов следећи део, који се односио на украјинску кризу:

„Моја главна брига јесте да тај сукоб има озбиљан потенцијал за српско друштво“, рекао је Монтгомери у једном тренутку, „јер имате много људи који желе да се прикључите ЕУ, око тога мање више постоји консензус, не само ове Владе већ и Демократске странке и осталих које су биле у влади, али такође имате и јаку подршку за Русију. Оно што видим да се дешава јесте да овај конфликт и притисак који спољне силе врше на Србију може да се заврши поделом у вашем друштву, што ће ојачати позиције других партија, радикала…“

Ту га је Татјана Алексић прекинула следећом примедбом:

„Да, али када се гледа са стране, сва истраживања у Србији говоре да су грађани Србије углавном оријентисани проевропски!“

Начин на који је изговорила ову реченицу, као и тренутак у којем се то догодило, показују да је Татјана Алексић желела да остави утисак да би грађани Србије, који су „углавном оријентисани проевропски“, радије изабрали ЕУ него Русију, а да о томе говоре „сва истраживања у Србији“. Наравно, то није могла да каже тако огољено, јер би бесмисао те тврдње онда била превише очигледна; стога у цитираној примедби и није изричито поменула саму Русију; али је право значење њене примедбе било управо то. Њен саговорник је говорио о располућености српског друштва између ЕУ и Русије, на шта је Татјана Алексић узвратила да су грађани „углавном оријентисани проевропски“: заиста није тешко одгонетнути какву је поруку желела да пошаље!

Монтгомерију њена порука није промакла. И, на част му служи то што је његов одговор био далеко разумнији:

„Јесу, али ако погледате истраживања, Русија је врло популарна и има подршку.“

Другим речима, Монтгомери зна да су истраживања једно, а стварно расположење народа нешто сасвим друго. Он зна да у истраживањима испитаници одговарају на питање да ли начелно одобравају прикључење Србије Европској унији, а не да ли би се радије определили за ЕУ или за Русију. Такво истраживање, колико је познато, никада и није спроведено, вероватно због тога што се основано претпоставља да би у таквом, непосредном сучељавању, ЕУ доживела дебакл. У Србији ништа, а поготово не варљива и површна „подршка“ вајним евроинтеграцијама, не може да се мери са подршком коју ужива Русија!

Монтгомери то зна. Татјана Алексић то не зна, или не жели да зна. Збиља је тужно што у разговору који на тему Русије воде бивши амерички амбасадор и домаћа водитељка, више разборитости и мање зле воље према Русији показује – Американац.

(Фсксрб, Миодраг Зарковић)