Прочитај ми чланак

ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ПРЕД ВРАТИМА:Русија и Запад ћуте, а сви око нас се наоружавају!(ФОТО,ВИДЕО)

0
Фото-илустрација: Wикимедиа, Тањуг/АП

Фото-илустрација: Wикимедиа, Тањуг/АП

Последњих неколико дана скоро све државе на граници са Русијом и близу ње су одржавале војне вежбе са америчким војницима, а оправдање за овакав потез је да би се обезбедио сигурност и мир у региону због сукоба у Украјини

Иако се већ више од годину дана говори да постоји могућност да избије Трећи светски рат, данас све индикације указују да је то сасвим извесно. Иако ниједна страна, САД са савезницима и НАТО-ом на челу с једне, и Русија с друге, мудро ћуте, њихови потези говоре више од речи.

Ако узмемо све вести које се провлаче по медијима, може да се закључи да се спрема нешто велико. Оне се презентују као свакидашње, нормалне ствари.

Споразум у Минску је потписан почетком фебруара након маратонских преговора између Владимира Путина, Петра Порошенка, Ангеле Меркел и Франсоа Оланда како би се смирила ситуација на истоку Украјине. Он је предвиђао прекид ватре од 15. фебруара, затим повлачење свих страних наоружаних група, војне опреме и машинерије из Украјине, разоружавање свих нелегалних група, уставне реформе у Украјини и додељивање посебног статуса Доњецкој и Луганској области.

Иако су се и након потписаног споразума водиле борбе између украјинских војника и проруских сепаратиста, како је време одмицало, ситуација је постала све мирнија. Или се бар тако чинило. С времена на време се провуче нека информација о борбама на фронтовима у Украјини, о експлодираној бомби, о губитку још невиних живота…

У последње две недеље почеле су да стижу информације о гомилању америчких трупа на простору Источне Европе и о постављању штитова у земљама НАТО-а, као и о војним вежбама које су у последње време веома учестале.

Тако је конвој америчких оклопних јединица је прошле недеље кренуо из Естоније преко Летоније и Литваније ка својој бази у Немачкој, а пре неки дан је стигао у Пољску, док су данас прошли кроз Аустрију.

Фото: Танјуг/АП

Фото: Танјуг/АП

ПОЉСКА

У том периоду, Пољска војска позвала је изабране припаднике свог резервног састава да се “одмах јаве ради војне вежбе”. Генерал Пацек тврди да овај корак није ништа необично и да нема било какве везе са текућом кризом у Украјини и објаснио да је такав начин функционисања по коме су појединци у обавези да се јаве у војну јединицу у року од неколико сати “савршен тест спремности резервиста”.

Колико су озбиљно схаватили ситуацију види се по томе када је америчка војска распоредила једну батерију противракетне одбране “Патриот” у близини Варшаве, у оквиру заједничких вежби са чланицом НАТО Пољском. Пољска која је чланица НАТО од 1999. године, не поседује сопствени систем заштите од балистичких пројектила, и у року од неколико седмица донеће одлуку од кога ће купити тај систем пројектила средњег домета. Највероватније од САД-а.

РУМУНИЈА

Наш сусед, Румунија се угледала на своје савезнике и дозволила да НАТО постави ракетне штитове у њиховој земљи. Њихови званичници су изјавили пре неколико дана да је амерички противракетни штит планиран за Румунију намењен заштити НАТО чланица од напада и да не представља претњу Москви.

Реаговање је уследило након што је амбасадор Русије у Данској Михаил Вањин изјавио да би Москва могла да пошаље нуклеарне пројектиле на бродове те скандинавске земље, чланице НАТО, ако се она прикључи противракетном систему Алијансе.

Румунија жели и да појача своје војне капацитете због “опасности” пред руским операцијама у суседној Украјини и рачуна да ће добити пристанак ЕУ-а за повећање буџета за одбрану.

БУГАРСКА

Бугарска је такође дозволила да на њеној територији буде отворен нови командни центар НАТО како би обезбедила источну границу тог савеза против евентуалне руске “агресије”. То је један од шест центара, који ће бити постављени у наредних годину дана, са циљем да се створе снаге за брзу интервенцију од 5.000 војника, као одговор на наводне руске акције у Украјини.

Пет других нових командних центара треба да буду у Пољској, Румунији и балтичким земљама. Лондон је најавио да ће на јесен упутити најновији разарач у румунску црноморску луку Констанца.

– Ни Румунија нити Велика Британија неће бити застрашене претњама Алијанси или њеним чланицама – рекао је британски секретар одбране Мајк Фалон током једнодневне посете Букурешту.

Фото: Танјуг/ АП

Фото: Танјуг/ АП

БАЛТИЧКЕ ЗЕМЉЕ

ЛЕТОНИЈА – У Летонији се до 31. марта одржавају међународне војне вежбе “Оперејшн самер шилд – 12″ у којима ће учествовати више од 1.100 војника. У прошлу суботу на аеродрому у Риги слетела су три војна авиона са америчким војницима и оружјем. У вежбама учествују јединице копнених, ваздухопловних и морнаричких снага Летоније, Литваније, САД, Немачке, Луксембурга и Канаде.

ЕСТОНИЈА – Крајем фебруара чланица НАТО, Естонија одржала је војну параду у пограничном граду Нарви, на само 300 метара од границе с Русијом, јавила је била Раша тудеј, наводећи да је Талин дугогодишњи критичар Москве коју оптужује да води агресивну политику према балтичким земљама.

Парада је одржана у уторак поводом Дана независности Естоније. На смотри је приказано више од 140 комада тешког наоружања НАТО, међу којима и четири америчка оклопна возила М1126 Страјкер. Друга НАТО држава, Холандија, показала је четири шведска, комбинована борбена возила Стридсфордон 90.

ЛИТВАНИЈА – Ова земља је такође постала све нервознија због украјинске кризе и страха да би она могла да буде следећа руска мета. Атмосфера напетости и страха довела је до тога да је све већи број Литванаца почео да се спрема за могући рат.

Уз регуларну војску, хилљаде литванских добровољаца почело је да тренира и спрема се за потенцијални војни сукоб са Русијом. Како би упознали литванску “другу војску” треба изаћи из главног града Вилњуса и упутити се у предграђа где се налазе бивше совјетске базе. Тамо су десетине војних објеката сакривене у шумарцима. Данас су ти објекти седиште Заједнице стрелаца, групе од 8.000 људи који се спремају за рат против Русије.

Представнички дом америчког Конгреса пре пар дана усвојио резолуцију којом се председник Барак Обама позива да пошаље убојито оружје Украјини да би заштитила суверенитет у борби против проруских снага.

УКРАЈИНА – САД су испоручиле Украјини и првих десет оклопних возила типа “хамер” у оквиру програма војне помоћи за “борбу против сепаратистичких снага на истоку земље које подржава Русија”, а пошиљку је на аеродрому у Кијеву дочекао украјински председник Петро Порошенко.

Да Владимир Путин не остане дужан, руска Северна флота и падобранске јединице извеле су војне вежбе, у којима је учествовало 38.000 војника, више од 55 ратних бродова и подморница и 110 авиона и хеликоптера. Да ли се и они спремају за рат, пошто је министарство одбране, као и министарство за ванредне ситуације те земље, наложило је свим компанијама да припреме своје запослене за нуклеарни рат.

Да ли је ово само чиста подударност, или можемо сваки час да очекујемо да ће ускоро да започне Трећи светски рат када су све индикације су ту, остаје нам да видимо… Чињеница је да Запад полако стеже обруч око Русије и да је све ближа њеним границама.

(Телеграф)