Прочитај ми чланак

Знаменити српски редитељи на поштанским маркама

0
Znameniti reditelji

фото: Пошта Србије

Пошта Србије и Удружење драмских уметника Србије промовисали су пригодно издање поштанских марака под називом „Знаменити српски редитељи”, 27. марта, на Светски дан позоришта, у Атељеу 212.

Овој свечаности присуствовали су г. Милан Кркобабић, директор ЈП „Пошта Србије”, г. Воја Брајовић, председник Удружења драмских уметника Србије, г. Горан Весић, градски менаџер и многе угледне личности из света глуме, уметности, културе и јавног живота.

Заједничка акција Поште Србије и Удружења драмских уметника Србије, у погледу издавања серије поштанских марака са знаменитим српским редитељима, потврђује 15 година дугу сарадњу ове две институције и може се рећи да је већ прешла у традицију. Ове године своје место на поштанским маркама нашли су знаменити српски редитељи Радивоје Лола Ђукић, Огњенка Милићевић, Александар Ђорђевић, Славољуб Стефановић–Раваси, Мирослав Беловић, Љубомир Муци Драшкић, Сава Мрмак и Јован Ристић Рица.

Znameniti srpski reditelji tabak

фото: Пошта Србије

Том приликом, Милан Кркобабић изјавио је: „Најмање што Пошта Србије може да учини за бардове српског глумишта је да им посвети пригодне поштанске марке, које су већ постале део наше поштанске традиције, за којом трагају многи филателисти из земље и иностранства. Овом приликом имамо задовољство да прикажемо марке са ликовима редитеља који су оставили трага, како у позоришној, тако и филмској уметности. Осам редитеља се налази на једном табаку марака, које се могу купити на шалтерима пошта у Србији и које ће, на тај начин, још једном приближити и отргнути од заборава ове знамените људе.”

Воја Брајовић, председник УДУС-а, овом пригодом рекао је: „То је лепа пракса у којој глумце и редитеље штитимо од заборава. Сви они су били важне личности, не само у нашем позоришту и на филму, већ и у целокупној српској култури. У тренуцима када постоји озбиљна опасност да ли ће домаћи театри опстати, ово је један од начина да укажемо на важност драмске уметности. На маркама су се, уз подршку Поште, нашли ликови и наших књижевника које смо на неки начин одвојили од својатања суседних држава. На тај начин смо означили њихово присуство и значај за српску културу. И ове марке са ликовима драмских уметника и редитеља печат су њиховом раду.”

Значајно учешће у овој акцији имали су запослени Поште Србије, који су данас са челницима репрезентативних синдиката присуствовали свечаности.

Пошта