Прочитај ми чланак

ОФИЦИР ЗЕЛЕНОГ ГАДАФИЈЕВОГ ОТПОРА Стивен Гул о немирима на Блиском истоку

0

nafta 9345_e

Последњих дана сведоци смо великих немира у Јемену, који никоме у тој држави не доносе добро. Друштвеним мрежама циркулишу слике убијене деце и жена, док Саудијска Арабија и Иран ратују преко њихових глава. Међутим, мени је више пажњу привукао Египат који се укључио у ваздушне нападе, иако је Саудијска Арабија доживела неуспех у својим плановима након краха Муслиманског братства у Египту.

Либијски официр Зеленог Гадафијевог отпора за тајне и специјалне операције објаснио је развој догађаја:

„Саудијска Арабија даје Египту доста новца, те Египћани раде свој посао. Ипак, највећи део посла су урадиле пакистанске оружане снаге које су чувале границу са Саудијском Арабијом и бориле се против Хута (шиита) на страни Арабије. Цела ситуација није исплатива и не мислим да ће Пакистан наставити да шаље војнике како би бранио Саудијску Арабију због великих људских жртава.“

Са друге стране, у Ираку, развило се пријатељство Ирана и САД-а, захваљујући заједничком интересу да униште сунитску популацију у тој земљи. Након што су шиитске снаге под контролом иранских генерала оствариле зацртане војне циљеве у околини Тикрита, родног града Садама Хусеина, САД је почео са ваздушним нападима. Све под изговором борбе против тероризма.

Поводом учешћа Ирана у рату против сунита у Ираку, Стивен Гул каже:

„Саудијска Арабија и Катар су се удружили против Садама Хусеина како би уништили Ирак, мислећи да ће једном када Садам оде Саудијска Арабија постати највећа сила у региону захваљујући контроли над ирачком економијом, нафтом и минералним налазиштима. Оно што Саудијска Арабија и Катар нису предвидели јесу ирански герилски борци, који су једни од најбољих на свету икада.

Тамо где Катар, САД и Арабија униште, Иран се увлачи моментално са својим проамеричким борцима, исцрпљује америчку економију, компликује ствари и максимизира своје добитке. Иранци су народ који не опрашта, нема компромисе, не заборавља и јако је немилосрдан. Нема разлике између њих и Арапа који се убијају међусобно зарад богатства, моћи и експанзије. Нико од њих неће бити апсолутни победник. Могу балансирати својом регионалном моћи или потрошити сав новац на оружје, хемијско и нуклеарно складиште а онда постати још један предмет исмевања Американаца.

Обавештајна служба САД сарађује са победником на терену. Ако Иран побеђује у Ираку, они ће аутоматски бити пријатељи Ирану, али ако Иран почне да губи, сместа ће се дистанцирати. Они не брину о томе ко је у праву, њима циљ оправдава средство. Откако су САД схватиле да је Иран војно моћан, постале су опуштене према Саудијској Арабији.

На крају ће се САД повући из региона због повећања извоза сопствене нафте и на крају престати са борбама на Блиском истоку. Они подржавају Иран у Ираку јер су убили скоро један милион ирачких сунита. Тежња им је да не дозволе потомцима убијених сунита да дођу до позиција моћи и утицаја. Урадиће све што могу да прекрију свој траг и уврнутост.

Са друге стране, Саудијска Арабија ће на крају раскрстити са Америком, стане са трансакцијама енергије и нафте у доларима и уведе своју валуту, те постане независна држава. Ратови могу престати или ће регионалне државе збрисати једна другу.

Милиони сунита из Ирака су избегли у Саудијску Арабију и постали велики терет саудијској економији. Није лако обезбедити свима посао. Економија мора да издржава 70 милиона људи, од тога 25 до 35 милиона Саудијаца, док су остали имигранти. Замислите Саудијску Арабију без нафте и Меке. Они би били нормални, ненасилни чувари камила и узгајивачи палми.

Ходочашће и нафта су их направили за кратко време трилионерима. Људска бића су за њих постала бескорисна. Они одсецају главе јадним људима и шаке за мале злочине, док богати и утицајни избегавају казне за било какве злочине.

Заправо, нафта не би требало бити тако скупа. Корупција, непотизам, недостатак морала и одговорности је оно што је утицало на то да нафта постане тако скупа. Американци су имали план да поседују и купе сву нафту на свету, пребаце је сирову у Америку или западне државе а онда је извезу назад у земље од којих су је узели, повећавајући цену 8 до 15 пута. Међутим, тај план је неодржив.

Американци су желели Арабију само због нафте. Сада када САД може и легално да извози сирову нафту, пријатељство са Саудијском Арабијом је под великим знаком питања.”

(Србин.инфо Маја Орлић)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.