Прочитај ми чланак

НОЋ КОЈА ЈЕ ПРОМЕНИЛА ПУТИНА: Тражио је тенкове, од тада га нико није сломио!

0

President Vladimir Putin in 2007

Мислим да је тај догађај кључан за разумевање Путина, казао је немачки биограф руског председника

Онај ко жели да схвати данашње понашање Владимира Путина, мора да зна и причу шта му се догодило те драматичне ноћи у Источној Немачкој пре 25 година, пише ББЦ у причи о руском председнику.

Драматични догађаји догодили су се 5. децембра у Дрездену, неколико недеља након пада Берлинског зида када је комунистички режим у тој држави већ био на издисају. Народ је упао у седиште источнонемачке тајне полиције Штази, а мала група демонстраната одлучила је да крене према локалном седишту совјетске тајне службе КГБ.

„Стражар на вратима одмах је ушао у кућу“, казао је један из групе демонстраната Зигфрид Данат. Али, недуго затим је из седишта изашао други КГБ-овац и упозорио их да не покушавају да упадну у кућу.

„Моји „другови“ су наоружани и имају дозволу за коришћење оружја у крајњој нужди“, казао је КГБ-овац, што је уверило групу да се повуче.

Али, и члан тајне службе знао је да је ситуација и даље опасна. После је и рекао да је од тенковске јединице Црвене армије тражио заштиту у том тренутку.

Одговор на тај захтев променио му је живот и потпуно га разочарао.

„Ништа не можемо без наредбе из Москве. А из Москве ћуте“, рекао му је глас с друге стране телефонске линије.

Фраза „Москва ћути“ од тада га је прогањала, а потом је он постао та „Москва“. Наравно, агент КГБ који је смирио демонстранте у Дрездену био је садашњи руски председник Владимир Путин који последњих година пркоси Западу, води рат у Украјини којој је отео и полуострво Крим.

„Мислим да је тај догађај кључан за разумевање Путина“, казао је немачки биограф руског председника Владимира Путина, Борис Рајхшустер и додао како бисмо гледали потпуно друкчијег Путина да није било те епизоде у Источној Немачкој.

У тим тренуцима сазнао је како политичке елите са њиховог положаја лагано може да збаци народ, а видео је и на који начин се то може догодити.

Путин је лагодним животом са супругом Људмилом живео у Дрездену од средине 80-их година. Живели су у посебном блоку станова с другим породицама агената КГБ-а и Штазија. Али, тај леп живот у Дрездену срушио се у јесен 1989. године.

putin

Почетком октобра становницима Источне Немачке који су добили политички азил у амбасади Западне Немачке у Прагу дозвољено је путовање на Запад у запечаћеним вагонима. Када су пролазили кроз Дрезден, маса људи је покушала да дсе пробије до њих кроз полицијске кордоне и да осигура бег.

Комунистички градоначелник Дрездена Волфганг Бергхофер рекао је да су совјетски тенкови били у граду, а генерали су му потврдили да ће изаћи на улице, како би се избегло насиље, једино ако стигне наредба из Москве. Након пада Берлинског зида 9. новембра, за представнике комунистичког режима ситуација се још више закомпликовала. И Путин је тада сматрао да треба послати тенкове на улице, али „Москва“ под влашћу Горбачова је „ћутала“.

Траума за Путина је продубљена када је у Дрезден дошао западноњемачки канцелар Хелмут Кол са поруком о неизбежном уједињењу Немачке и пропасти Источне Немачке. Урушавање Источне Немачке у следећим месецима оставило је трага на његов и живот његове породице.

„Имали смо ужасан осјећај да више не постоји држава која је замало постала наша. Мој комшија и пријатељ плакао је недељу дана. Била је то пропаст њихових живота и каријера“, присетила се тадашња Путинова супруга Људмила.

Путин се потом вратио у своју државу која је потпуно промењена под Горбачовом и сама је била на рубу пропасти.

„Ту промењену Русију није разумео и није желио да прихвати“, рекла је Путинова критичарка Маша Гесен.

Многи познаваоци руског председника сматрају да се њему врате лоша сећања на Дрезден када види окупљања народа и рушење режима као што је то било на кијевском Мајдану. Путин је тада очито схватио да се промена може догодити једино силом, али и слабошћу, али и деловањем на емоције.

Године 1989. у Дрездену је видео како се патриотизам, у комбинацији са жељом за демократијом, показао моћнијим од комунистичке идеологије. ББЦ закључује да се морамо присетити тих дана из Дрездена када се питамо шта ће Путин урадити следеће и да Русија сигурно „неће ћутати“ све док је Путин у Кремљу.

(Вечерњи.хр)