Прочитај ми чланак

УСЛОВ ЗА СРПСКЕ СУДИЈЕ – шиптарско држављанство Косова

0
Фото: kgjk-ks.org

Фото: kgjk-ks.org

Окупаторско-шиптарски Судски савет Косова објавио је данас конкурс за 48 судија за кандидате који припадају неалбанском становништву Космета, а један од услова који би кандидати требало да испуњавају је да буду држављани окупаторско-шиптарске државе на Косову и Метохији.

Према писању портала КоССев, остали услови које би кандидати требало да испуне су најмање 25 година старости, да имају важећу универзитетску диплому из области права, а која је призната окупаторским законима, да имају положен правосудни испит, при чему се не наводи који систем је важећи.

Од кандидата се такође тражи да имају положен испит за судију у складу са Законом о судском институту, осим ако већ не раде као судије на Космету.

Што се тиче етичких услова, који се односе на висок професионални углед и морални интегритет, потребно је да се не ради о лицу кажњаваном за кривична дела, те да има најмање три године радног искуства у правосуђу.

У окупаторско-шиптарском Врховном суду траже се судије за два положаја у Апелационом суду у Приштини, док се у одељењу овог суда у Митровици тражи пет судија. Основни суд у Митровици тражи 24 судије и то: за опште одељење — 16, Одељење за тешка кривична дела — четворо, за огранак у Лепосавићу и Зубином Потоку по двоје.

У Основном суду у Приштини укупно седам, од чега два у општем, један у одељењу за управна питања, један у одељењу за привредна питања, два за огранак овог суда у Грачаници и један у Липљану.

Основни суд у Призрену запошљава једног судију за огранак у Драгашу, Основни суд у Гњилану укупно шест — двоје судија за опште одељење, један за огранак у Каменици, један за Косовску Витину и два за огранак у Новом Брду.

Основни суд у Урошевцу, огранак у Штрпцу тражи двоје судија. Конкурс је отворен од данас до 25. маја. У конкурсу је јасно истакнуто и то да су ови положаји „резервисани за представнике ’невећинских заједница‘ на Косову“.

Споразум о правосуђу и интеграцији српских тужилаца, судија и судског особља у окупаторско-шиптарски правосудни систем потписан је 10. фебруара, а радницима правосуђа у Косовској Митровици прошле недеље су предочени конкретни договори о њиховом будућем радно-правном статусу и ангажовању. До сада су ови радници и представници одбијали да излазе у јавност и коментаришу овај споразум, као и то да ли ће се интегрисати у кокупаторско правосуђе.

Конкурс окупаторско-шиптарског Судског савета на Космету  за српске судије, можете погледати на линку:

http://www.kgjk-ks.org/?cid=3%2C188

(Руски спутник)