Прочитај ми чланак

РИЈАЛИТИ У СРБА: Хушкају учеснике на туче и оргије (18+)

0

rijaliti f
Почело је с „Великим братом“ у коме је победио пијаниста Иван Љуба. На „Фарми“ и „Двору“ смо видели голотињу, секс и тучу. Стигли смо до потпуног разврата у „Паровима“.

Ријалити „Парови“ који се емитује на Хаппy телевизији згражава јавност већ данима. Док они који су задужени да прате програм и кажњавају неморалан садржај још, како кажу, немају основа за укидање оваквог програма, важи мишљење да је овај шоу по дегутантности надмашио све остале ријалитије. Телевизијски критичар Драган Илић каже да су подједнако криви и друштво и карактери који учествују у оваквим програмима.

– Ријалитији су само слика нашег друштва у огледалу. У серијалу „Парови“, у односу на претходне сличне програме, новост за публику је појава старлета и квазиселебритија. Њих су у Србији створили таблоидни медији бавећи се из дана у дан скандалима везаним за тај полусвет ноћног и сплаварског Београда. Довели су до тога да се више не зна граница између јавног и приватног – сматра Илић.

Водитељ и ТВ критичар има и предлог како да се ублаже последице емитовања срамних емисија.

– Решење је цензура и емитовање ријалитија после 22 сата- рекао је за „Блиц“ Драган Илић.

С друге стране, продукције оваквих програма не маре за критике и врло перфидно раде на што скандалознијем садржају. Први ријалитији су били занимљиви сами по себи јер су били новост на нашем тржишту. Сваки следећи је морао да буде грознији да би се задовољила глад публике за сензацијом. Рецепт је постао познат: бирају се конфликтне личности, јасним ставкама у уговору обећавају за скидање, секс или тучу пред камерама већи хонорар, с времена на време убацују се гости који треба да изазову конфликт и да нестану, често се прави кафанска атмосфера међу учесницима.

– Највише се гледају секс, свађе и голотиња. Наравно да ћемо тражити људе који ће без проблема да се скину и који траже кавгу. Некада се пишу и сценарија за учеснике. Дамо им подстрек за акцију, а они настављају сами. Што више испада имају учесници, имаће и више новца – каже извор из продукцијске куће која је радила ријалити.

Добар начин за манипулацију

Социолог Слободан Вуковић врло је оштар кад је реч о ријалитима. Оцењује их као погодно средство за манипулацију.

– Све ово што се види у „Паровима“ је скандалозно. Ипак, то није ништа ново. Још у Старом Риму су као главну забаву за народ користили рат и игре. Како ми немамо рат, остају нам игре – каже Вуковић за „Блиц“.

Он каже да квалитет програма зависи од стања нације.

– Сматрам да власт користи ријалитије као савршено средство за скретање пажње. Живимо у држави која нема социјални програм, опозицију, слободне медије, али имамо неколико обнажених индивидуа које не силазе са малих екрана. Зашто би човек размишљао о неком озбиљнијем проблему кад може да размишља о томе. Овакав формат ријалити програма увезен је из Америке. Овакви програми су тамо још скандалознији – каже Вуковић.

(Блиц)