Прочитај ми чланак

Путин: Узалудни покушаји да се Русија изолује, ти трикови код нас не пале!

0

216288_putin-afp_f

Покушаји да се Русија политички изолује показаће се узалудним, изјавио руски председник Владимир Путин.

Западњачки покушаји да сузбију или политички изолују Русију неће успети, рекао је данас председник Русија Владимир Путин.

„Читав низ средстава коришћен је у намери да се Русија сузбије: од покушаја политичке изолације до информационог рата великог обима и средстава специјалних служби. Као што је, не тако давно речено, онима који се не слажу биће периодично завртане руке, али то неће проћи код Русије“, рекао је Путин на састанку са запосленима у Федералној служби безбедности (ФСБ).

Руска федерална служба безбедности одбила је 74 милиона сајбер-напада на званичне руске структуре и државне органе, додао је Путин.

„Питања безбедности националних информационих ресурса морају да остану под специјалном контролом. Број сајбер-напада на званичне сајтове и информационе системе руских органа власти не опада. Прошле године било их је око 74 милиона“, рекао је Путин.

Дијалог са руским опозиционим партијама наставиће се само под условом да те организације нису финансиране из иностранства, рекао је руски председник.

„Рекао сам то већ неколико пута, и поновићу још једном: спремни смо за дијалог са опозицијом. Наставићемо партнерске односе са цивилним друштвом у најширем значењу те речи. Увек ослушкујемо оне који суштински критикују чињења или нечињења власти на било ком нивоу“, рекао је Путин.

Он је додао да би се то могло и наставити уколико њихови извори финансирања потичу из Русије.

„Убудуће ћемо обратити пажњу на постојање страних извора финансирања некоректних организација, упоредићемо њихове главне циљеве са њиховом делатношћу, и зауставити сваки прекршај ако је потребно“, рекао је Путин.

„Ти трикови не пале код Русије“

Москва — Москва је увек имала и имаће адекватан одговор на антируске потезе, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.

„То значи“, прецизирао је он на састанку Федералног савета за безбедност (ФСБ), „да ћемо имати одговор на сва средства која се користе за такозвана ограничавање Русије, од политичке изолације и економских притисака до великог информативног рата и инструмената специјалних служби“.

„Ови трикови не пале код Русије, никад нису и неће ни у будућности“, рекао је Путин.

„Ситуација око Русије ће се побољшати ако Москва не подлегне притисцима, него постане јача“, рекао је руски председник, који је прецизирао да НАТО развија снаге за брзо реаговање и унапређује своју инфраструктуру близу руске и покушава да поремети нуклеарну равнотежу, кроз стварање европског и азијског пацифичког сегмента пртивракетне одбране.

Путин је подсетио да је „једнострано повлачење САД из антибалистичког спроазума“, заправо срушио основ и темељ модерног система међународне безбедности.

Он је истакао да покушаји да се заплаши Русија и на њу изврши притисак неће успети.

„Увек смо имали и увек ћемо имати адекватан одговор на унутрашње и спољне претње националној безбедности“, рекао је Путин.

„Ситуација не може остати оваква заувек и то ће се променити, надам се на боље, када је у питању ова земља“, казао је руски лидер, додајући да ће се то догодити, „не тако што ће Русија чинити уступке и савијати се, већ само тако што ће постати јача“.

Руска контраобавештајна служба ставила је тачку на активности више од 300 страних агената на територији Русије, додао је Путин.

Служба је радила ефикасно и зауставла је активности 52 страна обавештајца и 290 агената, као резултат специјалне операције.

Председник је најавио да слобода интернета у Русији неће бити смањена, али да ће виртуелни простор бити заштићен од илегалних активности.

Број сајбер напада на званичне сајтове и информационе системе руске владе није у опадању, казао је Путин, додајући да је прошле године било око 74 милиона таквих напада.

Пронађено је више од 25.000 извора са нелегалним публикацијама и више 1.500 екстремистичких сајтова је затворено. Наставићемо да чистимо руски интернет од криминалног материјала, поручио је Путин.

Он је похвалио ФСБ за ефикасну борбу против тероризма, захтевајући да „збришу све што је остало од подземља“.

Прошле године је број криминалних терористички активности смањен за 60 одсто, а у протеклих пет година смањен је за више од девет десетина.

(Спутњик-Танјуг)