Прочитај ми чланак

ПЕСМА СА КОЈОМ СЕ СРБИЈА БОРИЛА ПРЕД ОДНОСОМ СНАГА 600 НА 1 у корист НАТО агресора! (Видео)

0

Волимо те отаџбино наша је песма коју је компоновао Раде Радивојевић 1997. године. Вокале певају Леонтина Вукомановић и Милан Шћеповић уз пратњу Уметничког ансамбла Војске Југославије. Била је веома слушана у Србији током НАТО агресије СР Југославије.

По речима композитора Радета Радивојевића, након што је после распада СФРЈ „Војска остала без знамења, без химне и свега онога што једна таква институција мора да има“, њега су 1997. године изабрали да направи Две песме за прославу Дана Војске. Поред ове, компоновао је и песму Земља се срцем брани. Наручиоци су хтели да то изводе оперски певачи, али их је композитор убедио да „ако треба да се слуша по касарнама и на војним приредбама, то мора да певају млади људи“. Тако је дошло до тога да песму отпевају Леонтина Вукомановић и Милан Шћеповић.

„Како је дошло до тога да се у време бомбардовања та песма емитује као нешто што у народу треба да очува дух, ни данас не знам. Знам да је неко пронашао тај запис баш у то време, и није било ни ТВ станице ни радија који то није пуштао више пута у току једног сата.

(СРБИН.ИНФО)